Vještačka inteligencija sama razvila sopstveni jezik komunikacije

Najnoviji izvještaj Facebooka o tzv. četbotovima pružio je dosada neviđen uvid u budućnost jezika i komunikacije.

Istraživči Laboratorije za istraživanje vještačke inteligencije radili su na tome da obuče svoje “dijaloške agente” da sami pregovaraju, čime su oni bili prinuđeni da izmijene model komunikacije jer je konverzacija između botova “dovela do neslaganja i odsutupanja od ljudskog jezika, budući da su agenti počeli da razvijaju sopstveni jezik za pregovaranje”.

Drugim riječima, model koji je dozvoljavao autonomnu komunikaciju između botova, koji su mogli samostalno da uče stalno ponavljajući strategiju konverzacije, doveo je od toga da botovi počnu sami da komuniciraju na samo njima razumljivom jeziku.

U izvještaju se navodi da botovi mogu da budu solidni pregovarači i da u pritom koriste određene pregovaračke stratagije.

Jasno je, međutim, da Facebookovi čet botovi nisu nagovještaj apsolutne revolucije. Oni demonstriraju način na koji mašine mogu da redefinišu ono što ljudi smatraju da je ekskluzivno njihovo, kakav je upravo slučaj sa jezikom.

“Ovo predstavlja veliki potencijal za naš budući rad, posebno na polju istraživanja strategija rezonovanja i unapređivanja raznovrsnosti iskaza bez odstupanja od jezika ljudi”, zaključuju istraživači Facebookove Laboratorije za istraživanje vještačke inteligencije.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.