Plantaže: Prodaja na drugim tržištima anuliraće zastoj izvoza u Rusiju

Dodajte komentar

Privremeni zastoj izvoza vina u Rusiju uticaće na ukupni rezultat prodaje Plantaža, ali očekujemo da će biti anuliran pozitivnim trendovima na domaćem, ali i drugim strateškim tržištima poput Srbije, Kine, Sjedinjenjih Američkih Država, Njemačke i Australije, kazao je Dnevnim novinama direktor izvoza kompanije 13. jul Plantaže Milan Milutinović.

Prema njegovim riječima, vina Plantaža trenutno se izvoze u 43 zemlje, a rast prodaje zabilježen je skoro na svim tržištima.

“Sada već prodajemo proizvode u čak 43 zemlje, pa očekujemo da rezultat na veoma značajnom tržištu Rusije bude anuliran ovim pozitivnim trendovima prvenstveno na domaćem tržištu Crne Gore, kao i na drugim našim strateškim tržištima kao što su tržišta Srbije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Australije”, rekao je Milutinović.

Na pitanje da li će vina namijenjena ruskom tržištu biti preusmjerena na druga, Milutinović je kazao da u Plantažama vjeruju da je aktuelna zabrana uvoza privremenog karaktera, te da zbog toga to neće raditi.

“Nećemo preusmjeravati proizvode namijenjene ovom tržištu na druga tržišta, posebno imajući u vidu da su ovi proizvodi naročito modelirani i prilagođeni zahtjevima potrošača u Rusiji. Sačekaćemo razrješenje situacije za koju ne očekujemo da će predugo da traje”, naveo je Milutinović.

Govoreći o poslovanju Plantaža u ovoj godini, Milutinović je istakao da su trendovi prodaje pozitivni.

“Za poslovanje je, pored postizanja kvaliteta krajnjeg proizvoda, organizacije svih radnih procesa, najvažnije upravo realizovati prodaju. Kada kažem da je povećana prodaja, mislim na apsolutno sve segmente, kako prodaju flaširanih proizvoda, tako i u segmentu ugostiteljstva, konzumne pastrmke i breskve”, ukazao je Milutinović, dodajući da su vina Plantaža nedavno dobila i svjetska priznanja kada su u Londonu nagrađena sa pet srebrnih i bronzanih medalja.

Dobra berba breskve i nektarine, o grožđu u avgustu

U Plantažama su trenutno u toku berbe breskve i nektarine za koje, kako je kazao Milutinović, ove godine očekuju da budu među boljim berbama jer su ih, pored primjene adekvatnih zaštitnih mjera, poslužili i dobri vremenski uslovi.

“Što se tiče grožđa, berbe će početi u avgustu, a teško je bliže projektovati sezonu. Načelno na osnovu priprema i dosadašnjeg stanja možemo se nadati odličnim berbama kako konzumnog tako i vinskog grožđa. Ipak, kao što stari vinari vole da kažu, ništa ne možemo reći sve dok grožđe ne uđe u podrume, jer u svakoj ovoj fazi može da dođe do poremećaja usljed raznih mikrobioloških, ali prije svega i klimatskih uticaja koji mogu u znatnoj mjeri uticati na konačni rezultat berbe”, naveo je Milutinović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *