Pet najvrijednijih kompanija na svijetu su IT kompanije – da li će se to ikada promijeniti?

Dodajte komentar

Nedavno se pet kompanija sa najvećom tržišnom vrijednošću – Apple (753 milijarde dolara), Alphabet (601 milijarda), Microsoft (529 milijarde), Amazon (432 milijarde) i Facebook (420 milijardi) – približilo zajedničkoj vrijednosti od tri biliona dolara. Dakle, svih pet su kompanije koje aktivno talasaju tehnološku stvarnost i jasno pokazuju da poslovanje izgrađeno na intelektualnoj svojini i informacionoj tehnologiji prednjači u odnosu na ono temeljeno na materijalnoj. Ovo potvrđuje i činjenica da Vol Strit očekuje da će informacione tehnologije obezbijediti glavninu ekonomskog rasta u 2017. godini.

Poređenjem Fortune-ove liste 500 najvrjednijih svjetskih kompanija 1955. i 2015. godine, vidi se da je 12 odsto njih ostalo u vrhu i u 21. vijeku. Među njima su kao uspješni ostali General Motors, Exxon i General Electric. Wired ovu listu analizira na sljedeći način: „Chrysler i General Motors su i dalje velike kompanije, ali su zapadale u probleme stečaja i likvidacije; General Electric i IBM su uspjeli da se transformišu mnogo puta, i danas ne bi mogli da opstanu samo zahvaljujući tome ko su bili i šta su prodavali pre 50 godina.” Odnosno, oni koji su opstali, opstali su zahvaljujući tome što su bili u stanju da se mijenjaju i sada se više ne bave istim stvarima kao prije nekoliko decenija.

Danas je postalo očigledno da top pet kompanija nisu samo kompanije koje dominiraju na polju tehnologije, već i na svjetskom tržištu. Takođe, time što konstantno inoviraju uspijevaju da izazovu promjene i u drugim industrijama. Upravo je primjer transporta interesantan – Uber se procjenjuje na vrijednost od 70 milijardi dolara, više od firmi poput Honde, Forda i drugih. Sve više se i u mejnstrim probijaju mišljenja da će informacione tehnologije prožeti sve aspekte života i rada.

Da li je onda racionalno pretpostaviti da će, bez obzira na to koje kompanije u budućnosti budu najvrjednije i bez obzira na to koja će biti njihova nominalna kategorija (logistika, energija, trgovina), one izvjesno biti zasnovane upravo na informacionim tehnologijama, i da tako ulazimo u eru u kojoj kompanije crpe svoju vrijednost iz vještine u primjeni IT-a u svom poslovanju? Možda ne odmah, ali budućnost svakako djeluje tako, a sljedeći miljokaz koji možemo iščekivati je to kada će se podrazumijevati da je svaki biznis u velikoj mjeri zasnovan na IT-u, kao što su svi biznisi danas zasnovani na, recimo, električnoj energiji. Tehnologija se približila ljudima bez mogućnosti povratka na staro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *