15 kompanija koje su ugovorile najviše poslova sa državom

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, od sticanja nezavisnosti, nije bilo pravosnažne presude zbog mita i korupcije u sektoru javnih nabavki, iako se poslovi sklopljeni sa državom mjere milijardama eura. Portal Analitika objavljuje spisak od 15 kompanija koje su tokom prošle godine ugovorile najviše poslova sa državom.

Nikšićka građevinska kompanija “Mehanizacija i programat”, tokom prošle godine, ugovorila je sa državom poslova u vrijednosti 30,6 miliona eura, pokazuju zvanični podaci Uprave za javne nabavke.

Na drugom mjestu je češka energetska firma “Alpiq” koja je od države za pružene usluge naplatila 27 miliona eura, dok je na trećem cetinjska veledrogerija “Glosarij” koja je ugovorila poslova u vrijednosti 23,1 milion eura.

Tradicionalno, na listi 15 kompanija koje su najviše poslovale sa državom su građevinske firme, trgovci ljekovima i naftne kompanije.

Na četvrtom i petom mjestu su građevinske kompanije “Tehnoput” i “Bemax” sa ugovorenih 17,2 miliona eura i 15,4 miliona eura.

Prema zvaničnim podacima  Uprave, ukupna ugovorena vrijednost javnih nabavki za prošlu godinu iznosila je 447,7 miliona eura u okviru čega je zaključeno 7.653 ugovora

Učešće javnih nabavki u ukupnom bruto društvenom proizvodu, u prošloj godini kreće se oko  11,7 odsto, što, gledajući period od 2011. do 2016. godine, znači da su troškovi ujednačeni. Većina zaključenih ugovora, njih 93 odsto, ugovoreno otvorenim postupkom javnih nabavki.

Otvorenim, odnosno najtransparentnijim postupkom javnih nabavki, zaključeno je 93 odsto od ukupno 7.653 ugovora, dok je od 17 do 20 miliona eura zaključeno sporazumnim ugovorima.

U Crnoj Gori, do sada, nije bilo pravosnažne presude zbog mita i korupcije u sektoru javnih nabavki iako se poslovi sklopljeni mjere milijardama eura.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *