Dolar oslabio uprkos povećanju kamata Feda

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle nedjelje oslabio, premda je američka centralna banka povećala ključne kamatne stope po drugi put od početka godine.

Kurs eura prema američkoj valuti ostao je prošle nedjelje gotovo nepromijenjen, na 1,1195 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ojačala je, pak, 0,4 posto, na 110,85 jena.

Uprkos jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je nedjelje skliznuo 0,2 posto, na otprilike 97,13 bodova.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili da povećaju ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 posto, i signalizirali da bi do kraja godine mogli još jednom povećati cijenu novca.

Fed je, takođe, signalizirao da bi uskoro mogao početi da smanjuje bilanse koji su povećani posljednjih godina jer je centralna banka kupovala hartije od vrijednosti kako bi zadržala niske kamatne stope.

Međutim, hoće li Fed do kraja godine još jednom povećati kamate zavisi od toga kakvi će biti makroekonomski pokazatelji. A svi posljednji ukazuju na to da se rast američkoe privrede usporava usporava.

To otvara pitanje je li najveća svjetska ekonomija dovoljno snažna da bi izdržala još jedno povećanje kamata u ovoj godini.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *