Žugić: Ne očekuje se rast kamata u regionu

2 komentara

Zemlje reigona imaju iste ciljeve, a to su finansijska stabilnost, jačanje bankarskog sistema i doprinosa u širenju ekonomske osnovice, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić u Bečićima na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je najbolja saradnja među državama saradnja centralnih banaka.

Žugić poručuje da je zbog blagog rasta kamata na globalnom nivou neophodno preduzimati mjere za stabilizaciju javnih finansija i jačanja realne ekonomije.

On ipak ne očekuje rast kamatnih stopa u regionu uprkos mjerama američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke (ECB), prenosi Tanjug.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kazao je da je zajednički problem svih zemalja regiona zapadnog Balkana nezavršna tranzicija, niska stopa privrednog rasta, slabe investicije i visoka nezaposlenost naročito mladih.

On je naveo da je Srbija uspjela da stabilizuje javne finansije.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da prema baznom scenariju HNB-a, zasnovanom na procjeni uticaja restukturiranja Agrokora na bankarski portfelj, kroz stres-test, loši plasmani u Hrvatskoj će rasti za jedan procentni poen u naredne dvije godine.

“Sada će skočiti malo brže, do 2019. godine, tako da u naredne dvije godine imamo taj efekat koji nije tako jak”, naveo je Vujčić.

On je dodao da se situacija sa Agrokorom nije dogodila, onda bi nenaplativi krediti pali za oko četiri procentna poena.

Guverner Narodne banke Makedonije Dimitar Bogov je rekao da bi ekonomski rast te zemlje bio brži da su stabilnije političke prilike.

Viceuvemer centralne banke Kosova Fefmi Mehmeti naveo je da su loši krediti na Kosovu 4,3 odsto ukupnih.

Guverner centralne banke Albanije Gent Sejko istakao je da u toj zemlji rastu krediti u lokalnoj valuti, ali je i dalje visok stepen eurizacije.

Guverner centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić kazao je da bi BiH bila u lošijoj poziciji da nema program sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *