Crnogorski BDP 42 odsto prosjeka EU

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2016. godini, iznosio je 42 odsto prosjeka Evropske unije, saopštili su iz Monstata.

Oni su naveli da je Eurostat ove sedmice objavio preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku.

Ti podaci pokazuju da je standard građana Crne Gore više od dva puta slabiji od standarda građana EU i da je ostao na nivou iz 2015. godine, barem po udjelu u prosjek EU.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 267 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 48 odsto prosjeka EU.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 59 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 42 odsto prosjeka EU. Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 38 odsto, odnosno 36 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina na nivou od 31 procenat, dok je Albanija na nivou od 30 procenata evropskog prosjeka piše u saopštenju.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni, među zemljama članicama kretala se između 47 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 32 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *