Migranti kući poslali 445 milijardi dolara

Migranti koji rade u bogatim zemljama poslali su u svoje matične države 445 milijardi dolara u 2016. godini, čime su pomogli svojim porodicama da se izvuku iz siromaštva i pružili im finansijsku stabilnost, pristup obrazovanju, smještaj i zdravstvenu zaštitu, navodi se u novom globalnom izvještaju.

Oko 200 miliona migranata, od čega su polovina žene, slali su novac svojim porodicama u Aziji, Latinskoj Americi i Africi, objavio je Fond za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Očekuje se da će taj iznos ove godine dostići 450 milijardi dolara. Količina novca koju migranti šalju u svoje matične zemlje povećana je za više od 50 odsto u posljednjoj deceniji, navodi se u izvještaju.

“Zaista je globalni fenomen to da ljudi, usljed nedostatka prilika, moraju da ostave svoje porodice da bi mogli da ih izdržavaju”, rekao je Pedro De Vaskonselos, politički savjetnik u IFAD-u i autor izvještaja.

On je dodao da migracija treba da bude opcija, a ne izbor, ali da je to za 200 miliona ljudi neophodnost.

Najviše uplata došlo je iz SAD (117 milijardi dolara), potom Evrope (115 milijardi dolara) i zemalja Persijskog zaliva (100 milijardi dolara).

Procjenjuje se da migranti godišnje zarade tri biliona dolara i da oko 85 odsto tog prihoda ostane u zemljama domaćinima.

U izvještaju se navodi da porodice u matičnim zemljama primaju u prosjeku 200 dolara mjesečno, što čini 60 odsto njihovog mjesečnog prihoda.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *