Klijenti se žalili na Hetine kamate

Predstavnici CEZAP-a saopštili su juče guverneru Radoju Zugiću da su klijenti nezadovoljni konverzijom kredita u CHF u eure u kompanijama Heta Asset Resolution i B2 Capital.

Oni su na sastanku u Centralnoj banci upozorili da su nezadovoljni obračunom kamata. Dogovoreno je da CEZAP zvanično uputi CBCG prigovor na obračun kamate u Heti. Cilj sastanka je bio, kako je objašnjeno iz CBCG, rješavanje otvorenih pitanja vezanih za primjenu izmijenjenog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

“Do ovog problema došlo je usljed različitog tumačenja pojedinih odredbi tog i zakona o obligacijama. Dogovoreno je da, dok traje spor pred Privrednim sudom, advokatski tim CEZAP-a zatraži od tog suda meritorno mišljenje o spornim odredbama ova dva zakona. Po dobijanju zvaničnog mišljenja, CBCG će strogo voditi računa o dosljednoj primjeni odredbi u odnosu na stav relevantne institucije”, navedeno je u saopštenju Centralne banke.

Iz CBCG su kazali da do sada nijesu dobili nijedan prigovor na obračun kamata.

“Dogovoreno je da CEZAP uputi prigovor na obračun kamate za konkretan ugovor o preuzimanju kredita, kako bi CBCG mogla da, u okviru svojih ovlašćenja, detaljno ispita slučaj i odredi se po tom pitanju”, objasnili su iz CBCG.

Predstavnici CEZAP-a informisali su guvernera da su klijenti uglavnom zadovoljni postupanjem Adiko banke, kod koje je značajan broj kredita konvertovan.

Sagovornici su ocijenili da je ovo prvi korak u rješavanju otvorenih pitanja vezanih za primjenu zakona. Dogovoren je nastavak saradnje, u cilju zaštite klijenata, što je primaran cilj CEZAP-a i CBCG ocijenili su sagovornici.

Heta: Poštovali smo zakon

Iz Hete su Pobjedi juče kazali da su u potpunosti poštovali zakon o konverziji kredita i postupili po instrukcijama CBCG u vezi sa metodologijom obračuna duga.

“U prilog ovoj tvrdnji je i izvještaj CBCG o primjeni zakona, u kome se navodi da nijesu utvrđene nepravilnosti u metodološkom pristupu Hete prilikom utvrđivanja iznosa duga. Identična metodologija primijenjena je za kredite koji su nam ustupljeni, u odnosu na metodologiju koju je Adiko banka primjenjivala. Suština zakona je isti tretman za potraživanja koja su ustupljena trećim licima, u odnosu na ona koja su ostala u banci. Različitim tretmanom, odnosno drugačijim metodološkim pristupom bi se dvije kategorije klijenata stavile u neravnopravan položaj, što, vjerujemo, nije bila intencija zakonodavca”, kazali su iz Hete, reagujući na ocjenu sa sastanka u CBCG na kojem je u ime klijenata bio advokat Dragan Senić, čiji je hipotekarni kredit u švajcarcima kod Hete.

Heta je, kako navode, svim dužnicima dala ponudu sa konverzijom u skladu sa zakonom, a do sada je potpisano 16 ugovora.

“Nakon potpisivanja 16 ugovora imamo 96 potraživanja koja su proistekla iz kredita indeksiranih u CHF valuti”, objasnili su iz Hete i dodali da Ustavni sud nije odgovorio na njihov zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena zakona ni nakon urgencije.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.