Klijenti se žalili na Hetine kamate

Dodajte komentar

Predstavnici CEZAP-a saopštili su juče guverneru Radoju Zugiću da su klijenti nezadovoljni konverzijom kredita u CHF u eure u kompanijama Heta Asset Resolution i B2 Capital.

Oni su na sastanku u Centralnoj banci upozorili da su nezadovoljni obračunom kamata. Dogovoreno je da CEZAP zvanično uputi CBCG prigovor na obračun kamate u Heti. Cilj sastanka je bio, kako je objašnjeno iz CBCG, rješavanje otvorenih pitanja vezanih za primjenu izmijenjenog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

“Do ovog problema došlo je usljed različitog tumačenja pojedinih odredbi tog i zakona o obligacijama. Dogovoreno je da, dok traje spor pred Privrednim sudom, advokatski tim CEZAP-a zatraži od tog suda meritorno mišljenje o spornim odredbama ova dva zakona. Po dobijanju zvaničnog mišljenja, CBCG će strogo voditi računa o dosljednoj primjeni odredbi u odnosu na stav relevantne institucije”, navedeno je u saopštenju Centralne banke.

Iz CBCG su kazali da do sada nijesu dobili nijedan prigovor na obračun kamata.

“Dogovoreno je da CEZAP uputi prigovor na obračun kamate za konkretan ugovor o preuzimanju kredita, kako bi CBCG mogla da, u okviru svojih ovlašćenja, detaljno ispita slučaj i odredi se po tom pitanju”, objasnili su iz CBCG.

Predstavnici CEZAP-a informisali su guvernera da su klijenti uglavnom zadovoljni postupanjem Adiko banke, kod koje je značajan broj kredita konvertovan.

Sagovornici su ocijenili da je ovo prvi korak u rješavanju otvorenih pitanja vezanih za primjenu zakona. Dogovoren je nastavak saradnje, u cilju zaštite klijenata, što je primaran cilj CEZAP-a i CBCG ocijenili su sagovornici.

Heta: Poštovali smo zakon

Iz Hete su Pobjedi juče kazali da su u potpunosti poštovali zakon o konverziji kredita i postupili po instrukcijama CBCG u vezi sa metodologijom obračuna duga.

“U prilog ovoj tvrdnji je i izvještaj CBCG o primjeni zakona, u kome se navodi da nijesu utvrđene nepravilnosti u metodološkom pristupu Hete prilikom utvrđivanja iznosa duga. Identična metodologija primijenjena je za kredite koji su nam ustupljeni, u odnosu na metodologiju koju je Adiko banka primjenjivala. Suština zakona je isti tretman za potraživanja koja su ustupljena trećim licima, u odnosu na ona koja su ostala u banci. Različitim tretmanom, odnosno drugačijim metodološkim pristupom bi se dvije kategorije klijenata stavile u neravnopravan položaj, što, vjerujemo, nije bila intencija zakonodavca”, kazali su iz Hete, reagujući na ocjenu sa sastanka u CBCG na kojem je u ime klijenata bio advokat Dragan Senić, čiji je hipotekarni kredit u švajcarcima kod Hete.

Heta je, kako navode, svim dužnicima dala ponudu sa konverzijom u skladu sa zakonom, a do sada je potpisano 16 ugovora.

“Nakon potpisivanja 16 ugovora imamo 96 potraživanja koja su proistekla iz kredita indeksiranih u CHF valuti”, objasnili su iz Hete i dodali da Ustavni sud nije odgovorio na njihov zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena zakona ni nakon urgencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *