Jordanove patike prodate za 190.373 dolara

Dodajte komentar

Par patika Michaela Jordana prodat je u nedjelju na aukciji za 190.373 dolara, čime je postavljen novi rekord za patike koje su korištene u nekoj košarkaškoj utakmici.

Legendarni košarkaš koristio je Converseove paike u utakmici za zlatnu medalju protiv Španije na Olimpijadi 1984. u Los Angelesu, navodi ESPN.

“Rekordna cijena dokazuje da Michael Jordan nema ravnopravnog suparnika na tržištu korištenih košarkaških suvenira”, rekao je Dan Imler, potpredsjednik kompanije SCP Auctions, koja je organizovala prodaju patika.

Jordanove patike  s Olimpijade 1984. godine smatraju se posljednjim parom koji je nosio u igri kao amater i posljednji put da je nosio Converse u zvaničnoj utakmici. Postigao je 20 koševa u pobjedi SAD-a nad Španijom 96-65 u dvorani Forum u Inglewoodu, predgrađu Los Angelesa, 10. augusta 1984. godine.

Jordana su izabrali na draftu Chicago Bullsi tri sedmice prije nego što je odigrao svoju prvu utakmicu za SAD na Olimpijadi, u septembru je potpisao ugovor s Bullsima, a u oktobru i s Nikeom.

Prema ESPN-u, prethodni rekord za par patika koje su prodate na aukciji iznosio je 104.765 dolara, takođe za Jordanove patike koje je nosio u petoj utakmici NBA finala 1997. godine.

U njima je Jordan postigao 38 koševa u pobjedi nad Jutom uprkos tome što se borio sa simptomima gripa, a prodate su 2013. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *