Evropa ne želi da da se otarasi keša

Dodajte komentar

Ogromna većina građana u Evropi je protiv ograničenja gotovinskih plaćanja i smatra da ona ne mogu pomoći u borbi protiv kriminala i sprečavanja finansiranja terorizma, pokazala je anketa Evropske komisije, izvještava Indikator.ba.

Zainteresovani građani EU-a mogli su kroz online ankete izraziti mišljenje u procesu konsultacija o gornjoj granici za gotovinska plaćanja u Evropi, a odaziv je bio vrlo visok, pogotovo u onim zemljama čija je populacija okrenuta prema upotrebi gotovine.

Od 30.000 anketiranih, čak 94 posto je negativno odgovorilo na pitanje treba li u Evropi uvesti ograničenje na gotovinska plaćanja. Gotovo 87 posto građana smatra da je gotovinsko plaćanje bitna vrijednost u smislu lične slobode. Bez obzira na brojne pritužbe na plaćanja malim kovanicama, više od polovine (66,5 posto) smatra keš praktičnim. Gotovo trećina navodi pitanje dostupnosti alternativa gotovinskom plaćanju i povezanih troškova kao argument protiv gotovinskog limita.

Evropskoj komisiji su trn u oku visoke novčane isplate, te je krajem prošle godine predložila paket mjera s namjerom da se strožije prate finansijski transferi kriminalaca i terorista. O novčanim ograničenjima se raspravlja već neko vrijeme. U nekim državama članicama već postoje ograničenja na gotovinska plaćanja kao sredstvo za borbu protiv kriminala. Ona su kreću između 1.000 eura u Francuskoj i Portugalu i 15.000 eura u Hrvatskoj i Poljskoj. Između su Grčka (1.500 eura), Španija (2500), Belgija i Italija (3.000) i Slovačka (5.000). Za uplate preko 15.000 eura, svako u EU mora predočiti dokaz o identitetu.

U pogledu ujednačavanje gornje granice, samo 2,6 posto anketiranih je za niske limite između 500 i 1.000 eura, a za relativno visoke – oko 9.500 eura – bilo je oko 50 posto.  Ispitanici nisu za usklađivanje limita na nivou EU, već smatraju da, ako ograničenja moraju biti uvedena, treba da budu specifična za zemlje pojedinačno. Dok 99 posto ispitanika ne vidi nikaku korist od gornje granice, tri četvrtine smatra da ona ima određene nedostatke. Za razliku od Evropske komisije, 86 posto ispitanika ne vjeruje da će ograničenja pomoći u borbi protiv terorizma.

Komisija bi trebala izvući zaključke iz istraživanja do jeseni. Pojedini stručnjaci, ali i nacionalne vlasti poput austrijskih smatraju inicijativu EU o ograničavanju gotovinskog plaćanja „vrlo kritičnom”. Kakvo mišljenje će prevladati znat će se sredinom 2018. kada bi proces trebao biti dovršen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *