Odobreno osnivanje Berze električne energije

Dodajte komentar

Odbori direktora Elektroprivrede, Crnogorskog operatora tržišta električne energije i Crnogorskog elektroprenosnog sistema donijeli su odluke kojima su odobrili ugovor o osnivanju i donijeli statut preduzeća Berza električne energije.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je naredni korak potpisivanje ugovora o osnivanju između tri ugovorne strane, nakon čega će se početi sa procedurom registrovanja preduzeća u Centralnom registru privrednih subjekata.

Nakon registracije, kompanija Berza električne energije će na prvoj sjednici odbora direktora imenovati izvršnog direktora.

Formiranje organizovanog tržišta, odnosno berze električne energije je korak ka formiranju slobodnog veleprodajnog tržišta električne energije, koji obezbjeđuje sigurnu i transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cijene, te pospješivanje konkurencije.

Berza je jedan od instrumenata kojim se sprečava monopol u trgovini električnom energijom, odnosno predstavlja preduslov za stvaranje konkurentnog energetskog sektora u zemlji“, rekli su iz Ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *