Najveći dvodnevni pad Nasdaq-a još od decembra

Dodajte komentar

Tehnološke akcije nastavile su pritisak na američke berzanske indekse oslabivši ih dodatno na jučerašnjem trgovanju.

Nasdaq se spustio 0,5% na 6.175,5 poena, a najveći pad su zabilježile akcije kompanija: Apple, Amazon, Alphabet, Netflix i Facebook. Indeks S&P500 oslabio je 0,1% na 2.429,4 poena, a IT sektor je predvodio gubitnike. Dow Jones je izgubio 0,2% na vrijednosti, spustivši se na 21.235,7 poena.

Pažnja investitora ove sedmice usmjerena je na ključni sastanak Fed-a na kome će biti donijeta odluka o podizanju kamatnih stopa. Trenutna tržišna očekivanja pokazuju da su šanse da se po drugi put ove godine podignu kamate čak 95,8%.

Od korporativnih vijesti objavljeno je da je generalni direktor General Electric-a dao ostavku, te da će ga zamijeniti direktor divizije GE Healthcare, što je akcije ove kompanije vinulo preko 3%.

Evropske berzanski indeksi takođe su oslabili na jučerašnjem trgovanju. Najveći pad je zabilježio francuski CAC koji se spustio 1,1%, a zatim njemački DAX i britanski FTSE koji su oslabili 1% i 0,2%, respektivno.

Tržište nafte je zabilježilo oporavak – WTI je ojačao 0,5% na 46 USD po barelu dok je evropski Brent rastom od 0,2% dostigao 48,3 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *