Plate direktora u državnim kompanijama od 1.100 do 3.200 eura

Dodajte komentar

Godišnji izvještaji o prihodima i imovini Agencije za sprečavanje korupcije pokazuju da najviše zarade u pet preduzeća iz oblasti energetike, poljoprivrede (agroindustrije) i saobraćaja, u većinskom državnom vlasništvu, imaju direktori u elektroenergetskim kompanijama i Plantažama, a najmanje rukovodioci u željezničkim kompanijama.

Vlada je prije pet godina usvojila zaključke kojim je zarade predsjednika borda direktora državnih preduzeća, koji nijesu profesionalno angažovani, ograničila na prosječnu platu u državi, dok je članovima borda naknada ograničena na polovinu tog iznosa.

Najveću zaradu ima predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Đoko Krivokapić. On je početkom godine na Skupštini akcionara EPCG izabran za predsjednika Odbora direktora elektroenergetske kompanije.

Krivokapić je profesionalno angažovan u EPCG i, kako je Pobjedi saopšteno iz te kompanije, prima mjesečnu neto zaradu od četiri prosječne plate u EPCG. S obzirom na to da je prosječna plata u EPCG oko 800 eura, Krivokapić mjesečno prima oko 3.200 eura.

On je u prošloj godini obavljao funkciju potpredsjednika opštine Nikšić i sekretara Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo.

U izvještaju o prihodima i imovini za prošlu godinu Agencije za sprečavanje korupcije se navodi da je dok je bio zaposlen u nikšićkoj opštini mjesečno zarađivao 1.465 eura i ostvario godišnji prihod od 17.582 eura.

U izvještaju se navodi da je na osnovu isplaćene dividende, po osnovu vlasništva dionica u dvije kompanije, prihodovao u prošloj godini 3.155 eura. U izvještaju se ne navodi o kojim kompanijama se radi. Krivokapić je vlasnik stana od 56,35 metara kvadratnih, a na njegovim tekućim računima se nalazi 8,58 hiljada eura. On u bankama ima tri oročena štedna uloga u ukupnom iznosu od 63,75 hiljada eura.

Navodi se i da Krivokapić posjeduje dionice 18 kompanija i fondova. Između ostalog on je vlasnik dionica Crnogorskog Telekoma, Atlas Mont fonda, Euro fonda, HTP Vektra Boke, Jugopetrola, Monete, Prve banke, kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava, HTP Ulcinjske rivijere.

Država Crna Gora ima 57,02 odsto akcija u EPCG, a italijanska kompanija A2A 41,75 odsto. Italijanska kompanija A2A, shodno akcionarskom ugovoru sa Vladom, pokriva mjesta izvršnog direktora EPCG. Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Laketić, koji je profesionalno angažovan u kompaniji, prošle godine primao je mjesečnu neto platu od 2.179 eura. Njegov ukupni godišnji prihod po tom osnovu je 26.148 eura, dok je po osnovu članstva u, kako se navodi, Upravljačkom komitetu Italije prihodovao u prošloj godini 2.760 eura.

U izvještaju o prihodima i imovini za prošlu godinu navodi se da je na osnovu isplaćene dividende, po osnovu vlasništva akcija u Crnogorskom Telekomu, Laketić prihodovao 717 eura, dok je od iznajmljivanja stana prihodovao prošle godine 2.450 eura.

On je vlasnik dva stana površine od po 91 i 79 metara kvadratnih, kao i kuće površine 130 metara. Posjeduje i garažu, dvorište od 500, livadu od 538 i voćnjak od 1.006 metara kvadratnih. Laketić je vlasnik 25.837 akcija CGES-a, 2.790 akcija Crnogorskog Telekoma, 5.896 akcija Plantaža, 38 akcija Atlas banke, dvije akcije Invest banke Montenegro i devet akcija Elektroprivrede.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *