Najlošija sedmica za Nasdaq u tekućoj godini

Dodajte komentar

Berzanski indeksi na Njujorškoj berzi okončali su trgovanje u petak sa mješovitim rezultatima, a pod velikim pritiskom prodavaca bile su tehnološke akcije koje i dalje nose najveći prinos od početka godine.

Nasdaq je na početku trgovanja dostigao novi rekord dok je dan okončao u minusu od 1,8% na 6.207,9 poena. Akcije Apple-a, Facebook-a, Amazon-a, Netflix-a i Alphabet-a pale su više od 3%. Ovo je ujedno i najslabija sedmica za tehnološki sektor od početka godine.

Indeks S&P 500 je oslabio 0,1% na 2.431,8 poena, uz najveći negativan doprinos IT sektora koji je pao preko 2,5%. Dow Jones je trgovanje u petak okončao u plusu od 0,4% na 21.271,9 poena. Na nedjeljnom nivou Dow je dodao 0,3%, S&P 500 je oslabio 0,3%, dok je Nasdaq pao 1,6%.

Evropske berze trgovanje u petak su završile u plusu, nakon što je postalo izvjesno da će, uprkos neočekivanim rezultatima izbora, Britanija brzo dobiti vladu. Britanski FTSE je porastao preko 1%, njemački DAX je dodao 0,8%, dok je francuski CAC ojačao 0,7%. Na nedjeljnom nivou, ključni evropski berzanski indeksi registrovali su minus u rasponu 0,1-0,8%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *