Banke odobrile 2,5 milijardi eura kredita

Banke su na kraju marta odobrile krediteod ukupno 2,51 milijardu eura, što je rast od 0,3 odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na mart prošle godine odobreno je 5,5 odsto više kredita.Odnos između kredita i depozita u martu je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,88 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 80,6 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju marta na mjesečnom nivou zabilježili rast od 0,7 odsto na 2,86 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 9,5 odsto.Oročeni depoziti činili su 43,9 odsto ukupnih, a oni po viđenju 55,5 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti tri mjeseca do jedne godine, 46,2 odsto.

Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 41,2 odsto.Ukupni depoziti stanovništva na kraju marta iznosili su oko 1,56 milijardi eura, 0,8 odsto više nego u februaru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 8,4 odsto.U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 51,7 odsto, a oni po viđenju 48,3 odsto.

Check Also

Zaposleni UNIQA osiguranja posadili više od 1700 stabala

Zaposleni UNIQA osiguranja u SEE regionu koji čini Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora …

One comment

  1. Ulazi li u ovo i ona 2 meleona sto je ADICO dala putem falcificiranih pecata raznih druavnih organa i prefuzeca licima koja ne rsde u ovim organima i sluzbama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.