Pregled štampe za 9. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Treba vratiti dug od milijardu i po

Vlada je sinoć utvrdila predlog fiskalne strategije do 2020. godine koja donosi novi paket mjera štednje, povećanje PDV-a i akciza i ograničavanje u zapošljavanju u javnoj upravi.

Lakše izbrisati nego zaposliti

Nezaposleni visokoškolci koji se nalaze u programu stručnog osposobljavanja, a koji su od ponedjeljka izbrisani sa evidencije nazaposlenih, traže da se sada razjasni njihov pravni status kao i da im Vlada uz naknadu za posao koji rade uplaćuje doprinos za zdravstveno i penziono osiguranje, kazao je juče na konfenerriji SDP-a jedan od izbrisanih visokoškolaca Vlado Laličić.

Legalne cigarete biće duplo skuplje nego na ulici

Maloprodajne cijene cigareta od 1. jula biće veće do 30 centi, od januara naredne godine za dodatnih 50 centi, a zatim još toliko od januara 2019. godine zbog povećavanja akciza i većeg PDV-a, saopštili su Vijestima trgovci du-vanskih proizvoda na osnovu plana kalendara u povećanju akciza kojeg je vlada objavila prije dva dana u nacrtu fiskalne strategije do 2020. godine.

Dnevne novine

Strategija će doprinijeti smanjenju javnog duga

Fiskalna strategija Vade Crne Gore veoma je kredibilan okvir jačanja fiskalne stabilnosti i uspostavljanja opadajućeg trenda javnog duga, ocijenila je direktorka Svjetske banke (SB) za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin.

Plantažama priznanje Regionalni biznis partner

Kompanija Plantaže osvojila je nagradu Regionalni biznis partner 2017, koju dodjeljuje preduzeće Mass Media International, na ceremoniji održanoj u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

OBJAVLJEN POZIV ZA EKONOMSKA ULAGANJA

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je javni poziv za dostavljanje predloga programa ekonomskog ulaganja radi sticanja državljanstva.

Dan

Neizvjesna gradnja drugog bloka

Iako se godinama govori o tome da će niža cijena uglja omogućiti bržu izgradnju drugog bloka Termoelektrane, najavljeno uvođenje akciza na ugalj prijeti da odloži ili dovede u pitanje ovaj projekat.

Preko 100 hiljada na računima 1.796 građana

Ukupni depoziti banaka na kraju prošle godine iznosili su 2,876 milijardi eura i uvećani su za 9,37 odsto, odnosno oko 246 miliona, u odnosu na kraj 2015. godine.

SB podržava mjere štednje

Fiskalna strategija, koju je juče usvojila Vlada, kredibilan je okvir jačanja fiskalne stabilnosti i uspostavljanja opadajućeg trenda javnog duga, ocijenila je direktorka Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn, saopšteno je iz Vlade.

Pobjeda

Milionska šteta zbog neisporučene rude

Ročište po tužbi mađarskog Vagonimpeksa koji, po drugi put pokušava pred Privrednim sudom da utvrdi potraživanje od 1,2 miliona eura prema Rudnicima boksita u stečaju, odloženo je zajul. Tada će, kakoje najavila sutkinja Dijana Raičković, donijeti odluku o pijedlogu Mađara za finansijskim vještačenjem.

Daleko je nulta stopa, a još dalje negativna

Nerealno je da kamatne stope na depozite udu u zonu negativnih. Posebno kadaje riječ o štednji građana. Dug je put i do nulte stope. Kod velikih depozita pravnih lica će se banke postaviti zavisno od potrebe za domaćim depozitima kao izvorom sredstava, kazao je u intervjuu Pobjedi glavni izvršni direktor Erste banke Aleksa Lukić.

Atlas lajf u minusu

Osiguravajuća kuća Atlas lajf prvi kvartal ove godine završila je u minusu 18.216 eura, što je više nego duplo manje nego u istom periodu prošle godine. Prihod u tri mjeseca ove godine bio je 32.000 a prošle 85.000 eura. Podsjetimo da je Pobjeda protekle sedmice objavila informaciju iz nezvaničnih izvora da se razgovara da Grave osiguranje preuzme Atlas lajf.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *