MMF-a popustio pred Njemačkom

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je izbjegao novu krizu u Grčkoj kompromisom koji je postigao sa Njemačkom.

Dogovor je postignut u trenutku kada Brisel poziva grčke povjerioce da se više “ne igraju s vatrom”.

Nedjelju dana prije odlučujućeg sastanka Evrogrupe o grčkom dugu, MMF je naveo da je pokrenuo stari mehanizam koji omogućava deblokadu isplate još jedne tranše zajma Grčkoj, uprkos otporu Njemačke.

MMF će dati načelnu saglasnost da učestvuje u planu finansijske pomoći Grčkoj od 86 milijardi eura, ali bez davanja novca i bez objave da je grčki dug neodrživ, što mu je inače praksa.

Taj mehanizam se koristio 80-ih godina za pomoć siromašnim zemljama, a Grčka će na taj način moći da “očuva napredak ostvarenih reformi i da izbegne potencijalnu novu krizu u julu”, kada bi bez isplate postala nelikvidna.

To je rekao zvaničnik MMF-a Geri Rajs i dodao da će Njemačka biti zadovoljna jer smatra da MMF treba da učestvuje u programu pomoći.

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih zemalja zone eura.

Kreditori narednu pomoć uslovljavaju smanjenjem javnog duga Grčke, koji je zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi eura, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *