Španska banka Popular prodata banci Santander za jedan euro

Dodajte komentar

Evropski zvaničnici objavili su da je španska Banko Popular, koja je na ivici bankrota, prodata banci Santander za samo jedan euro.

Evropka centralna banka (ECB) ocijenila je juče da je španska Banko Popular, čije akcije su se sunovratile na berzi, u bankrotu ili da će vjerovatno biti u bankrotu, prema članu 18 evropskog Jedinstvenog mehanizma za rješavanje problema u bankama (SRM), saopštila je ECB čije sjedište je u Frankfurtu.

Ovo je prva odluka tog tipa za Evropsku centralnu banku koja nadgleda evropski bankarski sistem.

“Znatno pogoršanje likvidnosti banke poslednjih dana dovelo je do toga da banka u bliskoj budućnosti ne bi bila u stanju da otplati svoje dugove i poštuje druge dospjele obaveze”, navela je Evropska centralna banka.

Tada je informisan Jedinstveni mehaizam koji je usvojio plan za prodaju Banko Popular banci Santander.

Sedma banka po kapitalizaciji Banko Popular i dalje pati pod teretom takozvane toksične imovine, nagomilane tokom krize s nekretinama 2008. kada je konfiskovala imovinu pojedinaca ili firmi koji nisu mogli da otplate kredite.

Banka koja je već mjesecima u teškoćama izgubila je polovinu svoje kapitalizacije za nedjelju dana na berzi u Madridu. Akcije banke su u utorak bile vrijedne 32 euro satima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *