ECB mijenja prognozu za inflaciju, euro pada

Dodajte komentar

ECB se sprema da zbog slabijih cijena energije na predstojećem sastanku smanji prognozu inflacije u okviru svog izvještaja o budućim izgledima, javlja “Blumberg”.

Novi ECB-ov nacrt sada pokazuje projekciju rasta potrošačkih cijena od oko 1,5 odsto za svaku godinu – 2017, 2018. i za 2019. godinu, rekli su izvori “Blumberga”, koji su željeli da ne budu imenovani, jer su informacije povjerljive.

U prethodnom izvještaju o izgledima iz marta, ECB je predviđao da će inflacija u ovoj godini biti 1,7 odsto, dogodine 1,6 procenata, a 2019. godine 1,7 odsto.

Predlog izvještaja o izgledima biće predstavljen Upravnom savjetu na dvodnevnom sastanku ECB-a u Talinu, a navedene cifre nisu konačne dok god ne budu objavljene u četvrtak.

Prognoze za baznu inflaciju, koja isključuje cijene energije i hrane, vjerovatno će biti malo izmijenjene, dok će predviđanja ekonomskog rasta, kako kažu izvori njujorške agencije, biti revidirana naviše za oko desetinu procentnog poena. Portparol ECB-a je odbio da da izjavu.

Nakon ove vijesti euro je skliznuo naniže za 0,6 odsto na 1,1211 dolara, najniži nivo u okviru dnevnog trgovanja. Evropske akcije su skočile, a njemačke obveznice su se oporavile, uz prinos na 10-godišnje dužničke hartije od 0,249 odsto.

Inflacija u eurozoni je u dosadašnjem toku 2017. godine bila promjenljiva, dostižući čak 2,0 odsto u februaru da bi u maju usporila na 1,4 procenta. Cilj ECB-a je da zona eura dostigne i održava stopu inflacije od nešto malo ispod 2,0 odsto u kontinuitetu na srednji rok bez novčanih podsticaja, dodaje njujorška agencija.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *