Do sada 119 kompanija dobilo NATO kod

Dodajte komentar

Članstvom u NATO crnogorska preduzeća dobijaju mogućnost pristupa ogromnom odbrambenom tržištu, a do sada je u procesu kodifikacije 89 originalnih crnogorskih proizvoda dobilo NATO skladišni NSN kod, dok je 119 kompanija dobilo kompanijski kod NCAGE, saopštio je načelnik Direkcije za standardizaciju i kodifikaciju u Ministarstvu odbrane, pukovnik doc. dr Marinko Aleksić.

Aleksić je naveo da je NATO kodifikacioni sistem NCS osmišljen i standardizovan za potrebe odbrane zemalja članica NATO saveza i njihovih partnera.NATO kodifikacioni sistem omogućava da su svi kodifikovani proizvodi, firme i korisnici predstavljeni u NATO Master katalogu referenci logistike NMCRL, u kojem je trenutno kodifikovano više od 18,5 miliona stavki i registrovano preko 2,8 miliona proizvođača i drugih organizacija.

Pojaviti se u ovoj bazi podataka znači biti provjeren i kvalifikovan za poslove odbrane, biti pozvan kao dobavljač, biti pronađen u pregledima, biti pozvan na javne i povjerljive tendere – kazao je Aleksić Pobjedi.

On je dodao da je kodifikacija takođe uslov da se firma kandiduje za ulazak u baze potencijalnih dobavljača NATO komandi i agencija, kao što su NATO Agencija za podršku i snabdijevanje – NSPA i NATO Agencija za komunikacije i informacije – NCIA.

Izvori: Portal Analitika/Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *