Zakonom do smanjenja loših kredita

Skupština je juče završila raspravu o više zakona iz ekonomske oblasti, kao i o izvještaju regulatornih agencija. Najviše rasprave je bilo okopredloga izmjena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, koji bi, između ostalog, trebalo da utiče na smanjenje nekvalitetnih kredita.

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić je kazao da se predloženim izmjenama produžava važenje zakona na još godinu i daju novi stimulansi za banke i dužnike.

Od ovog zakona koristi će imati dužnici, odnosno klijenti, realna ekonomija, finansijski segment banke i država rekao je Žugić i dodao da se prednost zakona dominantno ogleda u tome što je obuhvat kredita koji mogu biti predmet restrukturiranja proširen na kategoriju D.

“Kategorija D zahtijeva od banaka visok nivo rezervacija u procentima od 70 odsto, što je veliki teret za banke, ali i za dužnike”, objasnio je Žugić.

Najkritičniji prema ovom zakonu bio je Genci Nimanbegu (Forca). On je naveo da se nijedna banka nije javila za restrukturiranje dugova prema zakonu iz 2015. godine.

 

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

One comment

  1. “Najkritičniji prema ovom zakonu bio je Genci Nimanbegu (Forca). On je naveo da se nijedna banka nije javila za restrukturiranje dugova prema zakonu iz 2015. godine.”- dobro je da imamo poslanike u ovom sadasnjem nepostojecem sazivu Parlamenta koji umiju da citaju “kukavicja jaja”.

    Nicemu taj zakon nije i nece doprinijeti ponajmanje bankama i to se zna i znalo i znace se ako se zeli znati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.