Odluka o naknadama za majke u skladu sa Ustavom

Dodajte komentar

Izreka odluke Ustavnog suda o ukidanju naknada za majke nije prepravljena, kako se to ističe u javnosti, već je samo ispravljen tehnički propust, saopšteno je iz Ustavnog suda.

“Oduka Ustavnog suda je donijeta u skladu s Ustavom, Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda, izreka odluke nije ,,prepravljana“ ni mijenjana u materijalnom (sadržinskom) smislu, niti je izreka odluke u suprotnosti sa stavovima Ustavnog suda sadržanim u obrazloženju”, naveli su oni u saopštenju. Iz ovog suda su istakli da preko medija, u principu, ne reaguju na komentare iznijete u javnosti o donijetim i objavljenim odlukama.

Kažu da su se, međutim, oglasili nakon javnog reagovanja sudije Miodraga Iličkovića, koji je zbog izmjene odluke povukao svoj glas, i drugih tekstova u javnosti u vezi sa Odlukom Ustavnog suda Crne Gore, u predmetu ocjene ustavnosti odredaba člana 4. (čl. 54. a i 54. b) Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti („Službeni list Crne Gore“ br. 42/15).

Pojašnjavaju da je navedenu odluku Ustavni sud donio na sjednici od 19. aprila većinom glasova – šest glasova za i jedan glas protiv, i da je za nju glasao i sudija Iličković.

Iz suda objašnjavaju da je prilikom utvrđivanja konačnog teksta odluke koji, saglasno odredbama Poslovnika Ustavnog suda, obavlja Redakciona komisija uočen propust tehničke prirode u dijelu prijedloga izreke odluke koji se odnosi na prestanak važenja odredaba člana 4. (član 54.b).

Odredbe člana 4 (član 54a stav 1 i član 54b stav 1) izmijenjene su, kažu, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti („Službeni list Crne Gore“, broj 1/17), I na taj način prestale su da va- že stupanjem na snagu tog zakona, odnosno 17. januara 2017. godine.

“S obzirom na to da su navedene odredbe Zakona prestale da važe nakon pokretanja postupka za ocjenu njihove ustavnosti pred ovim sudom, Ustavni sud je njihovu ustavnost mogao cijeniti samo u vrijeme važenja, saglasno odredbi člana 149 stav 2 Ustava”, objasnili su oni.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda, dodaju, integralno su sadržani razlozi za neustavnost odredaba člana 54a i 54b, s tim što je Ustavni sud ukinuo važeće odredbe Zakona (stav I izreke), a one koje su prestale da važe je cijenio u vrijeme važenja (stav II izreke).

“Stav III izreke Odluke Ustavni sud je donio na osnovu ovlašćenja iz odredaba člana 151 st. 3 i 4 Ustava i člana 52 st. 1 i 2 Zakona o Ustavnom sudu, iz razloga koji su sadržani u obrazloženju Odluke i koji su u skladu sa izrekom”, saopštili su iz ovog suda.

Ranije su Demokrate negadovale što se objavljena odluka Ustavnog suda o naknadama za majke u Službenom listu razlikuje od one koja je saopštena nakon sjednice od 19. aprila. Tvrdili su da je jasno da se u ovom slučaju radi o “falsifikatu“, te da je malo vjerovatno da se radi o grešci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *