Grave pregovara o preuzimanju Atlas osiguranja

Dodajte komentar

Grave osiguranje, kako nezvanično saznaje Pobjeda iz više izvora, počelo je razgovore o preuzimanju Atlas osiguranja.

Predsjednik Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović juče je na sjednici patlamenta, prilikom rasprave o izvještaju agencije za prošlu godinu, najavio da se može očekivati, osim Merkur osiguranja, još jedno preuzimanje do kraja godine, ali nije imenovao koje osiguravajuće kuće.

Atlas lajf

Atlas lajf osiguranje osnovano je krajem decembra 2007. godine, a sada je na čelu kompanije, prema podacima Privrednog registra, Darko Čabarkapa. Vlasnici ovog akcionarskog društva su DZU Atlasmont, Atlasmont banka i Atlas Fin.

Podsjetimo da je Grave osiguranje još početkom ove godine kupilo akcije Merkur osiguranja.

U Grave Podgorica Pobjedi su juče samo rekli da je preuzimanje Merkura kroz proces restrukturiranja i spajanja postupak koji je u toku.

Očekujemo da dobijemo saglasnost. Nakon toga teče rok od mjesec dana za održavanje skupštine akcionara, koju bi trebalo da zakažemo do sredine jula, Potom slijedi registracija. Koliko može trajati registracija u ovom momentu ne možemo reći jer to zavisi od državne administracije kazali su juče Pobjedi iz Grave Podgorica.

Procjene

Po grubim procjenama Merkur bi na jesen trebalo da prestane da radi i da Grave preuzme sva njihova prava i obaveze. Grave će preuzeti oko 12 hiljada ugovora koji se nalaze kod Merkura. O njihovoj vrijednosti, kako kažu u Grave, teško je govoriti jer je to promjenljiva kategorija.

“Mi ćemo preuzeti sve ugovore i sve klijente sa pravima i obavezama Merkura. Obavezali smo se i da preuzmemo sve zaposlene Merkura koji su u stalnom radnom odnosu. Kako će se stvari kasnije odvijati, vidjećemo”, kazali su iz Grave osiguranja.

Podsjetimo da je 13. januara ove godine na Montenegroberzi zabilježena blok transakcija akcijama Merkur osiguranja Podgorica, kojom je vlasnika promijenilo svih 19.000 akcija tj. 100 odsto udjela u društvu.

Cijena jedne akcije u trgovini iznosila je nešto preko 73 eura, čime je tržišna vrijednost kompanije ocijenjena na 1.390.000 eura. Nominalna cijena jedne akcije Merkur osiguranja je bila 100 eura objavljeno je tada iz Montenegroberze.

U finansijskim krugovima se odavno spekulisalo da će Merkur osiguranje dobiti novog vlasnika.

Dosadašnji vlasnik je bio Merkur International Holding iz Graza, Austrija.

Po tadašnjim podacima iz Agencije za nadzor osiguranja Merkur je imao udio u životnim osiguranjima u iznosu od 13 odsto, dok je ukupan udio na crnogorskom tržištu osiguranja bilo svega 2,38 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *