Evropski regulator kaznio agenciju “Moody’s” sa 1,24 miliona evra

Dodajte komentar

Evropski regulator finansijskih tržišta kaznio je sa 1,24 miliona eura međunarodnu agenciju za dodjelu rejtinga “Moody’s” zbog povrede pravila time što ulagačima nije omogućila dovoljno informacija o tome kako se izrađuju rejtinzi za velike institucije, poput same Evropske unije (EU).

Evropsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA) utvrdilo je da su njemački i britanski ogranci međunarodne agencije za rejtinge “Moody’s” “iz nemara počinili dva kršenja pravila agencije za kreditne agencije, koja se odnose na njihovu javnu objavu određenih rejtinga”, stoji u saopštenju ESMA.

Propusti se odnose na 19 rejtinga objavljenih u periodu od juna 2011. i decembra 2013. godine za devet međunarodnih tijela, uključujući Evropsku investicionu banku (EIB), Evropski investicioni fond, Evropski stabilizacioni mehanizam, Evropski fond za finansijsku stabilnost i samu Evropsku uniju.

Kako je dalje objavila ESMA, agencija “Moody’ s” javnosti je omogućila premalo informacija o tome kako se došlo do takvih rejtinga, otežavajući ulagačima da provjere i verifikuju njihovu ispravnost i pouzdanost. Iz regulatora dodaju da su jedine javnosti dostupne informacije bila saopštenja za medije.

Iz “Moody’s”-a su objavili da su primili na znanje zaključke ESMA-e, iskazujući zadovoljstvo time što je cijela stvar sada završena.

“Nijedan od tih zaključaka ne tiče se kvaliteta naših rejtinga ili same nadnacionalne metodologije”, kazao je predstavnik “Moody’s”-ovog evropskog ogranka Dainel Piels. “ESMA je, takođe, uvidjela da je “Moody’s” preduzeo korake u 2013. godini kako bi garantovao da se slični prekršaji neće ponoviti u budućnosti”.

“Moody’s” je među tri najveće agencije, koje na globalnom nivou imaju prevlast u području dodjele rejtinga, uz “Standard & Poor’s” (S&P) i “Firch Ratings”.

ESMA je tijelo, koje autorizuje i nadzire rad agencija za kreditne agencije u EU i dosad je tri puta preduzela mjere protiv agencija, uključujući i prema “Fitch”-u, koga je kaznila sa 1,38 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *