„Berlin plus“ – plan za Zapadni Balkan

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel objavio je novi plan za Zapadni Balkan – „Berlin plus“, kao dodatni podsticaj Berlinskom procesu sa ciljem da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor, a lokalnom stanovništvu donese vidljivi boljitak.

Gabrijel je agendu „Berlin plus“ koja predviđa dodatne napore, ali i finansijska sredstva kako bi se ubrzalo napredovanje regiona ka EU predstavio u srijedu u Berlinu, na konferenciji sa kolegama sa Zapadnog Balkana Insituta Aspen.

Direktor projekta za Balkan pri Evropskom institutu u Nici Tobijas Flesenkemper ocijenio je za Euraktiv Srbija da su takve inicijative dobrodošle, ali se postavlja pitanje koliko toga može da se promijeni u kratkom roku.

Iako je „Berlin plus“ dobar, sadašnji trenutak više zahtijeva „Berlin na kvadrat“, kako bi rezultati bili brži i veći. U ljeto 2014. vlade su predvidjele „četiri godine do realnog napretka“, a te četiri godine ističu za 15 meseci, naveo je Flesenkemper.

Konferencija u Berlinu, prema njegovim riječima, održana je u svijetlu dešavanja u zemljama Zapadnog Balkana koja su ocjenjena kao pretnja za stabilnost u regionu.

Planom „Berlin plus“ predlaže se osnivanje fonda za infrastrukturu i tehnologiju za koji bi članice EU, Evropske aspocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog prostora (EEA) mogle da budu donori.

Predviđeno je i da njemačka oruđa za saradnju i razvoj budu bolje usmjeravana na potrebe regiona, uključujući uspostavljanje posebnih fondova za „start-apove“, stručno osposobljavanje i razvoj IT infrastrukture.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.