Rusija ukinula niz sankcija prema Turskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas odluku kojom je ukinuo niz ekonomskih sankcija prema Republici Turskoj i državljanima te zemlje.

Ured Kremlja za odnose s javnošću saopštio je kako je Putinovom odlukom ukinuta zabrana zapošljavanja turskih državljana, te uklonjena zabrana rada turskih kompanija u nekim sektorima u Rusiji.

Putin je današnjom odlukom naredio ruskom Ministarstvu vanjskih poslova da u saradnji sa turskim resornim ministarstvom obnovi sporazum o slobodnom kretanju ljudi iz 2010. godine, prenosi TRT.

Turski državljani će tako moći u Rusiju putovati bez viza, a isto će moći i uposlenici turskih avio kompanija.

Odnosi Turske i Rusije ozbiljno su narušeni nakon što su turski borbeni avioni 24. novembra 2015. godine presreli, a potom i oborili ruski avion Su-22, koji je povrijedio turski zračni prostor u pograničnom području sa Sirijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je potom naredio restriktivne mjere na prehrambene proizvode, kraj bezviznog režima i pozvao ruske turiste da ne ljetuju u Turskoj.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Moskvi u martu, nakon što je potpisan niz bilateralnih sporazuma između Turske i Rusije, istakao kako očekuje da Rusija u potpunosti ukloni ograničenja vezana za odnose sa Turskom.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.