Neophodna strategija upravljanja javnim dugom

Crnoj Gori je neophodna izrada strategije upravljanja javnim dugom, što će doprinijeti unapređenju strukture tog finansijskog pokazatelja i dodatnoj stabilizaciji javnih finansija, ocijenjeno je na jučerašnjem sastanku rukovodstva Centralne banke (CBCG) i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako je dogovoreno, izradom strategije koordiniraće Ministarstvo finansija, uz podršku ekspertskog tima MMF-a, dok će CBCG dati doprinos kroz sprovođenje aktivnosti koje su u njenoj nadležnosti.

“Ohrabruje razvoj događaja u Crnoj Gori, posebno u dijelu definisanih i najavljenih mjera fiskalne konsolidacije”, kazao je šef misije MMF-a Martin Petri na sastanku sa guvernerom Radojem Žugićem.

Misija MMF-a boravi u Crnoj Gori u okviru redovnih konsultacija sa zemljom članicom, u skladu sa Statutom te međunarodne institucije.

“To je ujedno bio i završni sastanak sa ekspertskim timom MMF-a koji se bavi monetarnim i tržištem kapitala, a koji je boravio u Crnoj Gori prethodnih dana, zbog pružanja tehničke podrške Ministarstvu finansija u kreiranj u politike upravljanja javnim dugom”, kazali su u CBCG.

Check Also

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: prva nagrada za „Budućnost“

Svečanim proglašenjem pobjednika večeras je završen prvi CBCG FinTech Hackathon na temu „Budućnost digitalnih bankarskih …

One comment

  1. Potpuno nepotreban papir koji nicemu nece sluziti osim obicnom eutaniziranom birokratisanju.

    Vrijeme je da se guverner drzi svojih odgovornosti, a to je da sjedi, uzima platu i ponekad se pohvali kakvim sastankom sa bankarima, i da vec kada nece da prihvati odgovornost svojjih cinjenja dok je bio ministar koji su 2015-e i doveli do ovako napornog gubitka povjerenja medjunarodnih finansijera, bude manji izazivac panike na trzistu od trenutnog.

    Steta sto se vrijeme ne moze vratiti unazad, pa da je guverner Dakic npr., ovako nesto izjavljivao tokom njegovog ministrovanja – bilo bi vucicevske placavine o podijeljenim odgovornostima i ostala zvocanja koja uznemiravaju sistemske definicje od strane pretplacenih birokrata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *