EU do 2020. uvodi besplatan Wi-Fi

Dodajte komentar

Evopska Komisija, Evropski parlament i Savjet postigli su politički dogovor o uspostavljanju i finansiranju besplatnog bežičnog interneta širom EU.

Do 2020. besplatni bežični interent trebalo bi da bude dostupan na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolncima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima u svim zemljama članica EU.

”WiFi4EU EU inicijativa doprinosi našoj viziji da svako evropsko selo i grad u svojim centrima od javnog interesa imaju besplatan bežični internet do 2020. godine”, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Postignuti dogovor tri najznačajnije EU institucije podrazumijeva izdavajanje 120 miliona eura za finansiranje opreme za bežični internet u 6000 do 8000 opština širom EU.

Kada sistem bude postavljen, lokalne vlasti koji žele da ponude bežični internet u oblastima gdje slična javna ili privatna ponuda još uvjek ne postoji moćiće da podnesu zahtjev za finansiranje kroz jednostavan proces, navodi se u Evropskoj komisiji.

”Digitalna strategija jedinstvenog tržišta ima za cilj da izgradi potpuno povezanu Evropu gdje će svako imati pristup visko valitetnim digitalnim mrežama. WiFi4EU poboljšaće povezanost upravo na mjestaima gdje je internet bio ograničen. Ovo je prvi korak ka uspostavlkajnu brzih veza i mreža viskog kapaciteta na cijeloj teritoriji EU”, naglasio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansnip.

Inicijativu WiFi4EU najavio je 2016. godine predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kao dio ambicioznog remnota telekomunikacionih prvila EU što uključuje i rastuću potrebu pvezivanja Evropljana, kao i jačanje kunkurentnosti EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *