Na Mamuli predviđen heliodrom

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je preduzeću OHM Mamula Montenegro urbanističko-tehničke uslove (UTU) za rekonstrukciju i izgradnju objekata turističkog kompleksa Mamula na ostrvu Lastavica.

UTU je propisano da hotel koji se planira na ostrvu Lastavica, ne smije biti ispod nivoa od pet zvjezdica, da bude 30 smještajnih jedinica i 66 ležajeva u hotelu.

Glavni pristup lokaciji je plovnim putem iz pravca Herceg Novog i Žanjica. Uz sjeveroistočni dio ostrva, u okviru novoformirane urbanističke parcele UPE 2, planirano je proširenje postojećeg prista-
ništa. U neposrednoj blizini pristaništa, uz put prema glavnom ulazu u tvrđavu predviđena je izgradnja heliodroma. Postojeći prirodni ambijent ostrva, kvalitet tla moraju se u najvećoj mjeri sačuvati i unaprijediti, piše u UTU za turistički kompleks Mamula.

Ugovor o zakupu ostrva sa tvrđavom Mamula je potpisan na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnavljanje i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu i turističku destinaciju. Ostrvo pripada opštini Herceg Novi i ima oko četiri hektara. Kao polazište za izradu idejnog rješenja mora se, kako piše, primijeniti generalni projekat sanacije i restauracije tvrđave.

Zbog obimnih radova na samoj tvrđavi, prva faza izvođenja radova može biti sanacija i restaraucija, a druga adaptacija (rekonstrukcija) objekta, piše u uslovima.

Smjernicama za idejni projkat je propisano do 70 ležajeva u hotelu, te adaptacije u postojećim gabaritima objekta. Izvorna arhitektura, kako piše, mora se sačuvati, kao i originalni ambijent tvrđave.

Vlasnik OHM Mamule je Oraskom, čiji je osnivač Samih Saviris. Oraskom je osim Mamule, zakupio i Lušticu gdje gradi turističko naselje. Tamo je zemlju pod zakup uzeo na 90 godina i treba da investira oko 1,1 milijardu eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *