Cerar odbio ostavku ministarke, nastavak privatizacije NLB-a

Dodajte komentar

Slovenački premijer Miro Cerar potvrdio je da mu je ministarka finansija Mateja Vraničar Erman ponudila ostavku zbog mogućih komplikacija u postupku privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), ali da ostavku nije prihvatio i da će se privatizacija najveće slovenačke banke u državnom vlasništvu nastaviti.

Cerar je kazao da vlada zbog “strukovnih i političkih razloga” nije prihvatila predlog ministarke da Slovenija potencijalnim investitorima u NLB-u da garancije da ih neće pogoditi eventualni rezultat tužbi za tzv. prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke koji se vode pred hrvatskim sudovima, što bi po ocjenama posmatrača moglo smanjiti interes investitora ili sniziti cijenu koja bi se za NLB mogla dobiti.

“Ministarka je zato iz načelnih razloga ponudila ostavku za koju nije bilo razloga, pa sam je odbio”, kazao je Cerar, dodavši da će se privatizacija NLB-a nastaviti i da će njegova vlada ispuniti obavezu koju je dala Evropskoj komisiji, prema kojoj se NLB mora privatizovati do kraja iduće godine, a država zadržati 25% akcija.

Cerar je kazao i da mora voditi računa i o slovenačkim poreskim obveznicima čijim je sredstvima banka dokapitalizovana.

Kako navodi poslovni list “Finance”, te portali listova “Delo” i “Večer”, ministarka Vraničar Erman je na vanrednoj zatvorenoj sjednici na kojoj se odlučivalo o privatizaciji Nove Ljubljanske banke podržala prijedlog Slovenačkog državnog holdinga (SDH) da Slovenija ili iz budžetskih sredstava ili preko posebnog fonda potencijalnim ulagačima u NLB garantuje  da neće snositi eventualne troškove sudskih tužbi koje se vode pred hrvatskim sudovima, a vezane su za tzv. prenesenu deviznu štednju, ali je taj prijedlog odbijen.

U kabinetu vlade naveli su da se radilo o vanrednoj i zatvorenoj sjendici s povjerljivim informacijama, te da ne mogu komentarisati  informacije koje su se pojavile oko privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB). Vlada je nakon sjednice u saopštenju za javnost navela da se raspravljalo o prijedlogu da se rizici koje u privatizaciji najveće slovenačke banke predstavljaju tužbe protiv NLB-a na hrvatskim sudovima smanje jer bi u privatizacijii mogle predstavljati prepreku, ali da vlada predložene mjere nije prihvatila.

Bez garancije da će Slovenija preuzeti finansijske obveze koje bi mogle rezultirati iz tužbi protiv NLB-a u Hrvatskoj i da to neće pasti na potencijalne investitore, država za NLB vjerovatno neće moći računati na adekvatnu cijenu koju bi mogla prihvatiti, pa postupku privatizacije banke prijeti novo odlaganje.

Slovenski državni holding (SDH) planirao je da se najmanje 50 posto dionica NLB-a proda do sredine ove godine izdavanjem novih dionica putem inicijalne javne ponude (IPO). Ministarka Vraničar Erman izdejstvovala je u pregovorima u Briselu prije dva mjeseca da Evropska komisija odobri vladi odgađanje privatizacije koja je po prethodnom dogovoru trebala biti završena ove godine.

U Briselu su pristali da se prvatizacija NLB-a izvede u dvije faze, prva s prodajom najmanje polovine njenih dionica u ovoj, a onda još 25 posto u idućoj godini. Vraničar Erman je položaj ministarke preuzela nakon što je ostavku prije godinu i pol dana dao raniji ministar finansija Dušan Mramor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *