Voren Bafet investirao u njemački Lanxess

Dodajte komentar

Njemački Lanxess, jedna od vodećih kompanija u sferi proizvodnje specijalizovanih hemijskih proizvoda, objavila je da je Berk shire Hathaway, investicioni konglomerat američkog biznismena Vorena Bafeta, stekao oko 3% akcija ove kompanije.

Ova vijest uticala je na snažan skok akcija od 6,7% na jučerašnjem trgovanju, dostigavši nivo od 67,5 EUR na zatvaranju njemačke berze. Početkom maja Lanxess je objavio rekordne rezultate poslovanja kompanije – prihodi su u prvom kvartalu uvećani za 25% na 2,4 milijarde EUR, dok je neto dobit porasla snažnih 47% na 78 miliona EUR. Dobit po akciji je zabilježena na nivou od 0,85 EUR po akciji, u poređenju sa 0,58 EUR ostvarenih prošle godine. EBITDA margina iznosila je 13,7%, dok je EBITDA pokazatelj u istom periodu iznosio 328 miliona EUR. Kompanija je poboljšala prognoze poslovanja za cijelu godinu, prevashodno zbog uticaja koji se očekuje od strane američke kompanije Chemtura, koju je Lanxess nedavno preuzeo za 2,4 milijarde EUR, a uvećan je i iznos koji se isplaćuje na ime dividende na 0,7 EUR po akciji, što je rast od 17%.

Od početka godine, Lanxess je zabilježio rast vrijednosti od 8,2%, dok u posljednjih godinu dana registruje uvećanje cijene akcija od 57,4%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *