Roman Abramovič se povlači iz Ukrajine

Dodajte komentar

Koncern Evraz vlasnika londonskog fudbalskog kluba Čelzi Romana Abramoviča i njegovog poslovnog partnera Alexandera Abramova prodao je ukrajinsku podružnicu Evraz Sucha Balka (ESB) za 110 miliona eura.

Dvadeset i pet miliona će biti dostupno odmah, a ostatak će biti plaćen do kraja godine. Kupac je ukrajinski oligarh Aleksandar Jaroslawski čiji je Develepoment Construction Holding jedna od najmoćnijih poslovnih grupacija u Ukrajini.

Abramovič je kupio rudarski kombinat u Krivoj Rogi prije deset godina – zajedno s nizom ostalih rudarskih pogona u Ukrajini. Kada je ubrzo nakon toga ekonomska kriza razbila nade za proširenje proizvodnje, kupovina se pokazala kao loša investicija. Ipak, u 2016. godini ESB je proizveo 2,5 miliona željezne rude, čime je postigao promet od 145 miliona dolara i EBITDA od 26 miliona.

Međutim, tvornica je zatvorena još od septembra, jer je vlada uskratila licencu za daljnje vađenje rude a tužiteljstvo pokrenulo istragu zbog ilegalnog finansiranja. Stoga, stručnjaci procjenjuju da je sklopljeni posao dobar za Evraz. Cijena odgovara omjeru 4,2 EBITDA. Čak i industrijski divovi poput BHP i Rio Tinto trenutno trguju sa tek malo većim nivoom, rekao je analitičar Atona Andrei Lobasow.

Prodaja kompanija dio je izlazne strategije Romana Abramoviča iz Ukrajine. Iako je u prošlosti iz Evraza saopćavano da rusko-ukrajinski sukob ne utiče na posao u susjednoj zemlji, od 2015. godine grupa se povlači korak po korak. Dvije fabrike koksa u Ukrajini Evraz je već prodao. Nagađa se i o prodaji posljednje velike čeličane Petrovsky, nakon što je ukrajinska vlada nedavno podigla trgovinske barijere s Rusijom. Tako je izvoz koksa doveden u pitanje – a time i njegova profitabilnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *