Pregled štampe za 30. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Mijenjaju zakon na štetu radnika

Unija slobodnih sindikata (USS) organizovaće ove sedmice dvije javne tribine kako bi članstvo upoznala sa najavljenim izmjenama Zakona o radu koje, kako je ocijenjeno iz te organizacije, predstavljaju ozbiljne prijetnje pravima i položaju zaposlenih.

Opštini akcije u Aerodromima

Čelnici Tivatske akcije ocijenili su da je namjera Vlade da aerodrom Tivat ponudi u dugoročni zakup, još jedan mračni projekat Podgorice čiji je cilj rasprodaja i pohara svega što je preostalo u državi.

O prodajji Trend Korala na sjednici 5. juna

Ponovljena vanredna skupština akcionara Zatvorenog investicionog fonda Trend zakazana je za 5. jun u sjedištu PLC Morača u Podgorici. Prvi sastanak zbog nedostatka kvoruma nije održan 9. maja ove godine. Akcionari ZIF Trend, bi prema predloženom dnevnom redu trebalo da razmatraju više tačaka, a glavne su predlog odluke o prodaji kompanije Trend Korala AD iz Sutomora, kao i mogućnost dokapitalizacije samog fonda ili ovog sutomorskog preduzeća.

Dnevne novine

Budvanska rivijera u hotele uložila 40 miliona

Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera uložila je u posljednjih deset godina više od 40 miliona eura u rekonstrukciju objekata i poboljšanje kvaliteta ponude hotela koji posluju u okviru nje, kazala je Dnevnim novinama izvršna direktorica Budvanske rivijere Katarina Kažanegra.

Predstavništvo Universal Capital banke u Dubaiju

Crnogorska Universal Capital Bank (UCB) otvorila je svoje predstavništvo u Dubaiju organizovanjem velike ceremonije u poznatom hotelu Burj Al Arab kojem su prisustvovale visoke zvanice iz društvenog i političkog života Dubaija, klijenti banke i poslovni partneri.

Ministarstvo ne bi sakrilo traženje pozajmice

Ministarstvo finansija, kao odgovorna institucija, ne bi sakrilo od javnosti traženje pozajmice od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazali su juče predstavnici tog vladinog resora, ističući da ih iznenađuje nestručnost potpredsjednice Demokrata Zdenke Popović.

Dan

Od koncesija svega 4,8 miliona eura

Uprošloj godini od naknada za koncesije na šume i vađenje šljunka i pijeska naplaćeno je ukupno 4,8 miliona eura. U prethodnoj godini, po osnovu naknada za korišćenje šuma naplaćeno je 4.778.325,50 eura. Po osnovu koncesione naknade za eksploataciju rječnih nanosa (šljunka i pijeska) ukupan prihod u 2016. godini bio je 25. 217,76 eura, kazali su “Danu iz ministarstva poljoprivrede.

Željeznica ide u stečaj

Krajem juna Poreska uprava će, shodno Zakonu o reprogramu poreskih potraživanja, dostaviti Privrednom sudu zahtjeve za uvođenje stečaja u kompanije kojima nije odobren reprogram poreskog duga.

Likvidna sredstva 841 milion

Prosječna likvidna sredstva banaka u februaru su iznosila 841,5 miliona, što je 5,9 odsto niže u odnosu na januar, dok su u odnosu na februar prošle godine uvećana za 3,7 odsto, prema podacima Centralne banke.

Pobjeda

Odlučuju o emisiji obveznica

Akcionari Hipotekarne banke na skupštini, koja je zakazana za 29. jun, trebalo bi da donesu odluku o emisiji subordinisanih obveznica ove banke. U sazivu za sasijedanje skupštine se ne navodi o kolikoj vrijednosti obveznica se radi.

Zakup aerodroma bio bi na štetu Tivta

Davanje u zakup tivatskog aerodroma je još jedan mračni projekat Vlade, čiji je cilj rasprodaja i pohara onoga što je preostalo, ocijenili su čelnici Tivatske akcije Mirko Kovačević i Miomir Abović na konferenciji za medije.

Saslušaće Duška Kneževića zbog garancije od 12,5 miliona

Apelacioni sud je usvojio žalbu arapske kompanije “Kaspia Property Holdings” na prvostepenu presudu Privrednog suda kojom imje, kao neosnovan, odbijen zahtjev za naplatu 12,5 miliona eura od Atlas banke na ime bankarske garancije. Sud je ukinuo ovu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *