Postupak protiv Atlas banke vraćen na početak

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

Apelacioni sud je usvojio žalbu arapske kompanije “Kaspia Property Holdings” na prvostepenu presudu Privrednog suda kojom imje, kao neosnovan, odbijen zahtjev za naplatu 12,5 miliona eura od Atlas banke na ime bankarske garancije. Sud je ukinuo ovu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Odbijanje sudije da, po prijedlogu tužioca, sasluša predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i direktora Atlas banke Đorđa Đurđića za posljedicu je imalo neutvrđeno činjenično stanje, što je i razlog za ukidanje prvostepene presude, smatraju sudije Apelacionog suda. Oni su dali nalog da sudija Zoran Ašanin u ponovljenom postupku sasluša Đurđića, koji je potpisao garanciju i Kneževića u vezi postojanja pravnog posla za koji je garancija izdata.

Sporna garancija ne sadrži podatke o osnovnom poslu čije izvršenje obezbjeđuje, što je jedan od bitnih elemenata koji služi za njenu identifikaciju.

Po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je pogrešnom primjenom pravila o teretu dokazivanja izveo zaključak da tužilac nije pružio dokaz o postojanju pravnog posla za koji je izdata garancija stoji u odluci Apelacionog suda.

Navodi se i da se ne može tvrditi da garancija ne sadrži sve bitne elemente, kako je u prvostepenoj presudi navedeno, jer se njena valjanost nije mogla cijeniti primjenom pravila Međunarodne trgovinske komore, što je učinjeno, već je trebalo tumačiti u skladu sa zakonima Crne Gore, odnosno Zakonom o obligacionim odnosima. Ovaj zakon propisuje da garancija mora biti izdata u pisanoj formi, te da se banka njome obavezuje da će korisniku izmiriti obavezu u slučaju da treće lice to ne učini.

U konkretnom slučaju, bankarska garancija sadrži naziv nalogodavca Duška Kneževića, korisnika garancije “Kaspia property”, izdavaoca garancije Atlas banke, novčani iznos na koji garancija glasi 12,5 miliona eura, rok važenja garancije i ista je potpisana od strane ovlašćenog lica i ovjerena pečatom izdavaoca garancije. U samom tekstu garancije navedeno je da će banka neopozivo, bezuslovno i na zahtjev platiti korisniku “Kaspia property” ili bilo kom opunomoćniku ili nominovanom zastupniku zahtijevanu sumu, kao i da banka nema pravo da vrši bilo kakvo ispitivanje ili traži dokumentovanje zahtjeva za plaćanje stoji u ukidnoj odluci Apelacionog suda.

Skupština akcionara Atlas banke je na vanrednoj sjednici u petak, 19. maja, izglasala dokapitalizaciju emisijom akcija u vrijednosti od 12,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *