Likvidna sredstva banaka 841 milion

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka u februaru su iznosila 841,5 miliona, što je 5,9 odsto niže u odnosu na januar, dok su u odnosu na februar prošle godine uvećana za 3,7 odsto, prema podacima Centralne banke.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma. Bilansna suma banaka je na kraju februara iznosila 3,77 milijardi i bila je 0,2 odsto viša nego na kraju januara, dok je u odnosu na februar prošle godine porasla 9,1 odsto.

U strukturi aktive banaka, u februaru su dominantno učešće od 64,5 odsto ostvarili ukupni krediti, slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 20,1 odsto, dok se 15,5 odsto odnosilo na preostale stavke aktive. U strukturi pasive, dominantno učešće od 75,2 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13,2 odsto, pozajmice sa 8,5 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,2 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju februara iznosio je 498,4 miliona i bilježi rast od 1,1 odsto na mjesečnom, odnosno 6,5 odsto na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *