Grčka demantuje Bild: Ne odustajemo od programa pomoći

Dodajte komentar

Grčka je demantovala izvještaj njemačkih novina da bi mogla odustati od zajmova u sklopu programa pomoći, koji su joj potrebni za otplatu dospjelih dugova u julu, ako joj povjerioci ne ponude jasne uvjete za ublažavanje duga.

Njemački Bild objavio je u utorak da bi Atina mogla odustati od 7 milijardi eura novih zajmova ako ne dobije sveobuhvatno ublažavanje duga te da stavlja sa strane milijarde eura pripremajući se za taj scenario.

Portparol vlade Dimitris Tzanakopoulos kazao je da bi dogovor o ublažavanju duga mogao biti postignut na idućem sastanku ministara finansija eurozone koji će se održati za manje od tri nedjelje.

“To nije istina”, rekao je Tzanakopoulos za Reuters. “Rješenje će biti postignuto 15. juna”.

Ministri finansija eurozone nisu se uspjeli da dogovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prošle nedjelje o uslovima za ublažavanje duga Grčkoj i nisu dali nove zajmove Atini, ali su priznali da je postigla znatni napredak u reformama.

Grčkoj u julu stiže na naplatu oko 7 milijardi eura, što je iznos koji neće moći otplatiti ako ne dobije novu tranšu novca iz sadašnjeg programa pomoći vrijednog do 86 milijardi eura. Ovo je treći program pomoći otkako je Grčka upala u krizu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *