Japan: Posao – po krvnim grupama

Osobe sa krvnom grupom A su osjetljive i nervozne, dok su nosioci krvne grupe B vesele naravi, ali u poslu često površni. AB grupa je umjetnički nastrojena i nepredvidiva, a “nulte” aktivne i tvrdoglave, pokazuju japanska istraživanja. Rukovodeći se ovim saznanjima, japanski direktori velikih kompanija često analiziraju krvne grupe kandidata za posao. Čak i u vrtićima se mališani raspoređuju po krvnoj grupi, dok agencije za pronalaženje partnera obavezno testiraju kompatibilnost krvnih grupa, prenosi portal Mojdoktor.me.

Većina stanovnika Japana primjenjuje ketsuekigatu – metodu analize krvnih grupa po kojoj se biraju prijatelji, partneri u poslu i životni saputnici. Korisnici tvrde da je metoda pouzdana i da se na taj način nepogrešivo otkriva psihološki profil svake osobe, zbog čega je već 15 godina sastavni dio industrijske psihologije.

Naročito je koriste u poslovnim korporacijama prilikom zapošljavanja, da bi radnicima odredili mjesto gdje će biti najefikansiji. Na primjer, planiranje, kontrola i selekcija se obavezno povjeravaju osobi sa krvnom grupom B, a organizacija i sprovođenje ideja grupi A, dok su za finalne odluke i efikasnu realizaciju najčešće zadužene “nulte”.

Izvor: Mojdoktor.me

Check Also

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umjesto Libra

Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *