Aerodrom u Tivtu u zakup strancima

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore daće u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru aerodrom Tivat jer joj ne odgovara model kreditiranja rekonstrukcije te vazdušne luke koji je predložila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je juče premijer Duško Marković.

“Naše opredjeljenje je da ćemo Aerodrome Crne Gore (ACG) u cjelini, a posebno aerodrom Tivat, pokušati da valorizujemo kroz model dugoročnog zakupa. Postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih svjetskih kompanija i za ovaj prostor. Mi sa Svjetskom bankom u ovom momentu radimo na projektovanju modela, mislim da će to biti veoma brzo i tada ćemo izaći sa konkretnim predlogom”, kazao je juče u Tivtu Marković, odgovarajući na pitanje “Vijesti” zbog čega se zastalo sa već dogovorenim aranžmanom ACG po kome bi EBRD toj državnoj firmi dao dugoročni kredit za rekonstrukciju tivatske vazdušne luke vrijednu oko 50 miliona eura, ne tražeći pritom garancije države za njega.

ACG je inače, pripremio sa EBRD sve za raspisivanje tendera za projektovanje i izgradnju objekta novog putničkog terminala u Tivtu, odnosno tendera za pripremu glavnog projekta za manevarske površine i platformu kao i za parking za vozila. Da bi se oni raspisali čekalo se zeleno svjetlo Vlade jer je ACG u državnom vlasništvu. Prema nezvaničnim informacijama, osnovni razlog zašto je Vlada oklijevala da uđe u ovaj projekat je to što je navodno, jedan od uslova EBRD da odobri ovaj kredit po veoma povoljnim uslovima, bio da Vlada garantuje da će aerodrom Tivat nakon rekonstrukcije, najmanje još deset godina ostati u državnoj svojini, odnosno da neće biti privatizovan.

Marković je juče kazao da bi po njemu, “Vlada trebala da izdvoji značajna finasijska sredstva jer bi se projekat rekonstrukcije aerodroma finansirao iz kredita” .

“Znate da smo u postupku finansijske konsolidacije i svako novo zaduživanje nam otežava poziciju u pravcu realuzacije tog našeg stratešog opredjeljenja makroekonomske i finansijske stabilnosti”, rekao je premijer dodajući da “u ovom trenutku nama taj model ne odgovara, ali još o njemu razgovaramo”.

“Mislimo da trebamo ići na jedan sadržajniji i sveobuhvatniji model koji bi u potpunosti otvorio tu priču koja podrazumijeva i potpuno novu terminalnu zgradu, proširenje piste i rulnih staza, novu navigacionu opremu, vodni terminal i sve druge sadržaje. Mislim da ćemo već u ovoj godini krenuti u tom pravcu”, istakao je Marković.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *