Pregled štampe za 27. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Udio nekvalitetnih kredita na kraju marta 12,8 odsto

Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim je na kraju marta iznosilo 9,9 odsto, što je pad od 12,8 odsto na godišnjem nivou, konstatovano je na sjednici Savjeta CBCG.

Radi se na obezbjeđenju ažurnih podataka

U Crnoj Gori se radi na usavršavanju infrastrukturnog okvira kako bi se obezbijedila ažurnost podataka bitnih za donošenje odluka prilikom kreditiranja, kao i za formiranje baze podataka, saopštili su predstavnici Udruženja banaka Crne Gore na sjednici Međunarodnog bankarskog savjeta održanoj u Beogradu.

Predlažu 51 mjeru za bolju privredu

Građanski pokret URA prezentovao je juče nacrt ekonomskog programa koji sadrži 51 mjeru za ekonomski oporavak države. Mjere se odnose na sektor turizma, energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije, a cilj je da se država u narednih pet do deset godina integriše u jedinstven ekonomski prostor Evropske unije.

Dnevne novine

Izdato 249 građevinskih dozvola

U Crnoj Gori je u prvom kvartalu ove godine izdato 249 građevinskih dozvola, pokazuju podaci Monstata. Od ukupnog broja izdatih dozvola, na pojedince se odnosi 167, a na kompanije 82.

Završetak rekonstrukcije hotela Maestral 1. juna

Ulazak Crne Gore u NATO znači mnogo za investitore i njihovu sigurnost ulaganja, i sigurno će biti podsticaj za priliv novog stranog kapitala, kaže Petros Stathis, jedan od najvećih investitora u Crnu Goru u posljednjoj deceniji, čije kompanije u našoj državi zapošljavaju više od 1.000 ljudi.

Završen Poreski karavan

Direktnim kontaktom i razmjenom informacija na nivou privatnog i javnog sektora mogu se unaprij editi zakonodavni i administrativni okvir i obezbijediti kvalitetni uslovi za jačanje privredne aktivnosti u Crnoj Gori, saopštila je generalni sekretar Unije poslodavaca Suzana Radulović.

Pobjeda

Odlučuju o kreditu za privez kruzera

Akcionari Luke Kotor trebalo bi da na redovnoj Skupštini 27. juna donesu odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu. Dioničari će razmatrati i usvajanje finansijskih iskaza, izvještaja o poslovanju preduzeća za prošlu godinu, kao i o reviziji. Na dnevnom redu je i razmatranje i usvajanje odluke o kreditnom zaduženju kompanije za nabavku i ugradnju sistema za privez mega kruzera.

Budvanin platio 22.360 eura poreza na stanove

Najveći porez na stanove u Budvi za prošlu godinu od 22.360 eura platio je jedan građanin saopštili su Pobjedi iz Skupštine opštine, ne navodeći ime, jer to zakon ne dozvoljava.

Banke pozajmile 147 miliona eura u martu

Banke su u martu ove godine odobrile 146,8 miliona eura novih kredita, štoje 56,3 odsto više nego u februaru, odnosno za 21,6 odsto više nego u martu 2016 saopšteno je iz Centralne banke uz ocjenu daje taj podatak ohrabrujući.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *