Rekordna godina za Wizz Air, podignuta očekivanja za 2017.

Dodajte komentar

Niskotarifna avio-kompanija Wizz Air objavila je rast profita za prošlu godinu od 28%, potvrdivši da Brexit nije izazvao slabiju tražnju kako se u prvi mah mislilo.

Akcije ove kompanije skočile su čak 13,3% na 22,04 funte, čemu je doprinijela i najava boljeg rezultata za ovu godinu, iznad procjena analitičara.

Wizz koji se suočava sa povećanim pritiskom na cijene karata od strane konkurencije, među kojima su prije svega easyJet i Ryanair, povećao je kapacitete na rivalskim linijama, koristeći prednost niske cijene nafte da zadrži tržišni udio. Wizz je saopštio da je u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta zabilježio rekordnih 246 miliona EUR profita u odnosu na 193 miliona EUR u 2016, dok je prihod skočio 10% na 1,57 milijardi EUR. Za tekuću godinu Wizz prognozira neto profit u rasponu 250-270 miliona EUR, ali je iz uprave upozoreno da najveći dio ovog rezultata zavisi od ljeta i druge polovine godine.

Wizz je u prošloj godini prevezao 23,8 miliona putnika (rast od 19%), dok se u tekućoj godini očekuje skoro 30 miliona putnika. Popunjenost kabine u prošloj godini porasla je sa 88,2 na 90,1%, dok je veliki pad funte umanjio prihode za 17 miliona EUR, ali je ovaj pad neutralisan na drugim linijama širom mreže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *