Ministarstvo nije tražilo zaduženje kod MMF-a

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija nije uputilo zahtjev za pozajmicu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), niti u ovom trenutku planira da uđe u aranžman sa tom finansijskom institucijom kada je u pitanju kreditno zaduženje, saopšteno je juče iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović.

Reagujući na navode potpredsjednice Demokrata Zdenke Popović da je Vlada ispostavila zahtjev za pozajmicom od MMF-a, u Ministarstvu su kazali da treba razlikovati kreditno zaduživanje kod MMF-a i
Svjetske banke (SB).

“Crna Gora je u ranijem periodu ostvarivala kreditni odnos sa SB i imamo namjeru da, ukoliko budemo u mogućnosti, takav odnos ostvarujemo i u budućem periodu. Šteta je što jedna tako značajna partija na političkoj sceni Crne Gore ne razlikuje uspostavljanje kreditnog aranžmana sa MMF-om i SB, ili je u pitanju izbjegavanje poznatih činjenica”, naveli su u Ministarstvu, dodajući da su u stalnoj komunikaciji sa SB i MMF-om u cilju realizacije plana fiskalne konsolidacije i postizanja budžetske ravnoteže.

Popović je prethodno na konferenciji za novinare saopštila da je, u skladu sa osnivačkim ugovorom MMF-a, obavljen monitoring ekonomske politike i pripremljen izvještaj koji je predstavljen Odboru direktora te institucije na razmatranje i odlučivanje.

“Prizivanjem MMF-a Vlada indirektno priznaje da je njeno vođenje ekonomske politike postalo neodrživo. Potrudiće se, naravno, da i budući aranžman sa MMF-om javnosti predstavi kao svoj novi reformski i uspješan poduhvat, ne mareći, pritom, što će takav način vođenja ekonomske politike dovesti do još većeg socijalnog raslojavanja i siromaštva”, rekla je Popović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *