Pregled štampe za 25. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bilansna suma banaka oko 3.77 milijardi eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u februaru su iznosila 841,5 miliona eura, što je 5,9 odsto niže nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke.

Traže novi način za prodaju pasoša

Konzorcijum britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services nijesu ispunili uslove za izradu programa ekonomskog državljanstva koji su bili predviđeni javnim pozivom.

Bjelasica Rada flaširana u stečaj, gubi Eurofond

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudi ja Blažo Jovanić usvojio je predlog Sindikalne organizacije Bjelasica Rade i donio odluku o pokretanju stečaja u tom preduzeću. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 30. jun ove godine, a ročište za ispitivanje potraživanja je 6. jula. Stečajni upravnik biće Sreten Mtvaljević.

Dnevne novine

Specijalnom tužilaštvu dostavljeno 20 predmeta o stečajevima

Drivredni sud je u ovoj i prošloj godini dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na njihov zahtjev, 20 predmeta o postupcima stečaja koji su u toku ili su okončani, saopštio je Dnevnim novinama predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Odloženo formiranje Odbora povjerilaca

Stečajna uprava podgoričke fabrike “Radoje Dakić” juče nije formirala Odbor povjerilaca zbog izostanka povjerioca sa najvećim neobezbijeđenim potraživanjima.

Dan

Neophodno smanjenje troškova

Montenegroerlajnz (MA) zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i Ministarstvom finansija radi na definisanju dugoročne strategije razvoja kompanije. Očekuje se da u narednim sedmicama ta strategija bude gotova i upućena Vladi na razmatranje, saopštili su iz nacionalnog avio-prevoznika.

U Željeznici višak preko 300 radnika

Da bi se željeznička preduzeća izvukla iz velike finansijske krize neophodno je u što skorijem periodu smanjiti broj radnika, a, prema informacijama “Dana, u ove četiri kompanije višak je preko 300 zaposlenih.

Državne firme duguju 41 milion

Državne kompanije po osnovu više vrsta poreza duguju preko 41 miliona eura, pokazuju jučerašnji podaci Poreske uprave. Listu najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja predvodi nacionalni avio-prevoznik Montenegroerlajnz koji duguje 15,4 miliona eura.

Pobjeda

Od juna više neće biti skrivenog rominga

Predajnici mobilnih operatera na jugu Albanije u Lješu i Dajtiju trebalo bi da budu ugašeni do kraja juna, nakon čega će gotovo u potpunosti biti prekinuto poklapanje naših predajnika, rečeno je Pobjedi iz Agencije za elektronske medije tragom žalbi građana zbog visokih računa u dijelovima koji gravitiraju Albaniji, gdje upadaju u roming iako su na teritoriji svoje države.

Od ljeta svakodnevno za Podgoricu

Avioni Adrija ervejza će od ovog ljeta svakodnevno letjeti od Slovenije prema Crnoj Gori, saopšteno je iz podgoričkog Oki era, koji je zastupnik slovenačke kompanije za Crnu Goru.

Fiskalna strategija početkom juna

Vlada će početkom juna predložiti srednjoročnu fiskalnu strategiju koja treba da doprinese ostvarenju suficita javnih finansija od 2019. i uspostavljanju opadajućeg trenda javnog duga, u cilju daljeg jačanja makroekonomske stabilnosti i održivog ekonomskog rasta zemlje kazali su njeni predstavnici na sastanku ministara vlada zemalja zapadnog Balkana i Turske u Briselu u okviru ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *