Erdogan: Visoke kamatne stope su sredstvo izrabljivanja

Dodajte komentar

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su visoke kamatne stope sredstvo ekonomske eksploatacije, a ne samo alat za profit.

“Svugdje se ljudi žale na visoke kamatne stope. Kao predsjednik države sam uvijek to držao na vrhu liste problema, jer te stope vidim kao sredstvo izrabljivanja. Nije to mentalitet profita, već eksploatacija“, kazao je Erdogan danas u obraćanju prisutnima na sastanku Unije turskih trgovinskih komora (TOBB).

Turski predsjednik je glasni zagovornik da zajmodavci i Centralna banka Turske moraju smanjiti kamatne stope.

“Mi ćemo i dalje pružati svaku vrstu podrške onima koji žele da rade, proizvode i zarađuju i nećemo im biti prepreka na tom putu. U svemu tome se stalno konsultiramo sa privrednim krugovima u Turskoj“, kazao je Erdogan.

Uporedo s tim, Erdogan je kazao da se procjenjuje da će turska populacija premašiti brojku od 90 miliona do 2035. godine. Dodao je da će to Tursku svrstati u red najvećih zemalja.

“Najvažnije je da iskoristimo rastuću populaciju kao resurs i uđemo u red deset najvećih svjetskih ekonomija. Mlada, obrazovana i dinamična populacija je motor pokretač ekonomskog razvoja“, kazao je Erdogan.

On je također najavio da će realizacijom zacrtanih planova o povećanju nacionalnog dohotka iznad 25.000 dolara po glavi stanovnika 2035. godine Turska zauzeti svoje mjesto među najprosperitetnijim državama svijeta.

Podsjetivši kako je u februaru uputio apel privrednicima da otvaraju nova radna mjesta u Turskoj, Erdogan je kazao da su privrednici pozitivno odgovorili i zaposlili 1,17 miliona ljudi.

On je danas pozvao turske privredne krugove da intenziviraju razvoj tehnološke industrije i da se u Turskoj počnu proizvoditi 100 posto domaći automobili, za šta, kako je kazao, postoje svi resursi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *