Bjelasica Rada u stečaju

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudi ja Blažo Jovanić usvojio je predlog Sindikalne organizacije Bjelasica Rade i donio odluku o pokretanju stečaja u tom preduzeću. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 30. jun ove godine, a ročište za ispitivanje potraživanja je 6. jula. Stečajni upravnik biće Sreten Mtvaljević.

“Sud je prilikom odlučivanja cijenio podnijeti predlog, kao i dokaze koji su izvedeni u prethodnom postupku, pa je utvrdio da je predlog osnovan i da su ispunjeni zakonski uslovi za otvaranje stečajnog postupka”, saopšteno je iz Privrednog suda.

Radnici su tražili stečaj zbog neisplaćenih 13 neto plata u ukupnom iznosu od oko 250 hiljada eura i skoro pola miliona eura neuplaćeni doprinosa za osam godina.

Većinski vlasnik bjelopoljske kompanije je Zatvoreni investicioni fond Eurofond koji posjeduje oko 78 odsto akcija ovog društva.

Jovanić je na prethodnom ročištu, čitajući izvode iz izvješta ja privremenog stečaj nog upravnika Saše Zejaka, saopštio je da je dužnik 31. marta ove godine bio u blokadi 346 dana, a da dug iznosi 2,84 miliona eura.

Privremeni stečajni upravnik je analizirao finansijsko stanje ovog privrednog društva i utvrdio da isplata nije bilo 372 dana, da kompanija bilježi gubitke, te da postoji velika vjerovatnoća njenog bankrota. U slučaju proglašenja bankrota stečajna uprava bi prodala imovinu fabrike.

Stečaj je prvi put uveden u aprilu 2007. na predlog Galeb grupe, koja je potraživala 118.000 eura. Rješenjem bivšeg Privrednog suda u Bijelom Polju krajem avgusta 2014. godine kompanija je nakon više od šest i po godina izašla iz stečaja. Ukupan dug Rade prema povjeriocima iznosio je 4,93 miliona eura, ali su povjerioci tada isplaćeni. Stečajni upravnik tada je bio Ognjen Jovović.

Check Also

4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming …

Leave a Reply

Your email address will not be published.