Ugašen Diners u Srbiji: Kompanija podnijela zahtjev za stečaj

Dodajte komentar

Dajners klub internešenel Beograd (Diners Club International Belgrade – DCIB) u ponedjeljak je nadležnom sudu podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, saopštila je ta kompanija.

“Posle zaključenja transakcije i formalnog preuzimanja vlasništva od strane Erste Card Cluba, utvrđene su nepravilnosti u poslovanju DCIB-a koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje i due dilligence-a, a odnose se na utajene obaveze prema povjeriocima i neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata”, navodi se u saopštenju.

Dodatna ulaganja u sanaciju tih dugova, kako se navodi, ne bi bila ekonomski opravdana.

“Zbog toga je, bez obzira na značajnu dosadašnju investiciju ECC-a i gubitak koji iz toga proizlazi, donijeta odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “riječ je o potezu koji bi u ovakvim okolnostima preduzela svaka odgovorna kompanija”.

Kako navode, intenzivno se razmatraju alternativna rješenja koja bi omogućila nastavak poslovanja Diners Club-a na tržištu Srbije.

“Riječ je o složenom postupku koji zahteva detaljnu analizu i kvalitetnu pripremu, kao i saglasnost svih uključenih strana. Stoga se konačna odluka očekuje u idućih nekoliko nedjelja”, navodi se saopštenju koje prenosi Newsweek.

Dajners klub u Srbiji donio je odluku da se zbog nastale situacije u tom preduzeću naknada za korišćenje kartice ne obračunava od 1. maja ove godine do daljnjeg, odnosno, do ponovnog uspostavljanja sistema, a sve mjesečne i godišnje naknade za koje su korisnici zaduženi do tog datuma biće stornirane, dok će uplaćena sredstva po ovom osnovu biti vraćena.

U saopštenju ovog preduzeća upućenog svojim korisnicima, kaže se i da će “svim korisnicima koji su godišnju naknadu za period od 12 mjeseci izmirili prije 1. maja ove godine, biti storniran srazmjerni dio naknade, u skladu sa pomenutom odlukom, a promjena će biti iskazana na narednom Izvještaju o zaduženju”.

Račun “Dajners klab internešenel Beograd” je blokiran zbog čega je korisnicima onemogućeno korišćenje dajners kartice na prodajnim mjestima širom zemlje.

Narodna banka Srbije uputila je javnosti saopštenje u ponedjeljak u kojem stoji da će u skladu sa daljim razvojem situacije, preduzimati odgovarajuće mjere kako bi se negativni efekti u vezi sa finansijskim stanjem i statusom Diners Club International Belgrade RADI zaštite korisnika sveli na najmanji mogući nivo, saopštila je centralna banka.

Nakon dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, 11. februara 2016, ovo privredno društvo koje je godinama poslovalo bez ikakvog nadzora, postalo je platna institucija ovlašćena za poslove izdavanja i prihvatanja platnih kartica u skladu sa odredbama Zakona o platnim uslugama, a istovremeno i subjekt nadzora čiju proveru poslovanja sprovodi Narodna banka Srbije, navodi NBS.

Ubrzo nakon dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, DCIB je započeo i postupak vlasničke transformacije, koja je realizovana tokom marta 2017. godine i koja je trebalo da dovede do potpune stabilizacije poslovanja ovog privrednog subjekta.

Nažalost, preuzimanjem vlasništva, postale su evidentne i dodatne nepravilnosti i gubici nastali u periodima pre dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, koji su, na bazi do sada raspoloživih informacija, prikrivani falsifikovanim finansijskim izvještajima, piše u saopštenju.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u petak 19. maja da očekuje da pravosudni organi kazne krivce koji su učestvovali u falsifikovanju izvještaja Dajners internešenel kluba iz Beograda.

“Utvrđeno je da se više ne radi o sumnjama o neregularnostima već o flasifikovanim izvještajima Dajners kluba”, rekla je Tabaković novinarima na predstavljanju izvještaja o inflaciji.

Račun Dajners kluba je blokiran zbog falsifikovanih računa koji su otkriveni kada je tu kompaniju preuzimao Erste kard klub. Kartice Dajners koristilo je oko 35.000 građana Srbije.

Tabaković je kazala da Dajners, koji u Srbiji posluje od 1992. godine, nije kontrolisala NBS jer je bio registrovan po osnovu Zakona o privrednim društvima, a da je sada podnio zahtjev da bude registrovan kao platna institucija.

Po njenim rečima NBS nastoji da trgovci koji su primali Djaners kartice ne budu oštećeni i da ugled te kuće ne bude doveden u pitanje.

Dodala je da NBS očekuje od pravosudnih organa da stave tačku na kompromitovanje finansijske industrije i da budu kažnjeni oni koji su učestvovali u bilo kakavim finansijskim zloupotrebama.

Izvor: Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *