Najbogatiji Slovenci prodali kompaniju kako bi se posvetili novom biznisu

Dodajte komentar
Iza i Samo Login

Supružnici Samo i Iza Login otkrili su za Bloomberg da su slovenačku kompaniju Outfit7, poznatu širom svijeta po aplikaciji Talking Tom, prodali da bi se mogli baviti svojim stvarnim ciljem – proizvodnjom hrane.

Aplikaciju Talking Tom aktivno koristi 350 miliona ljudi, a njezin YouTube kanal ima gotovo četiri miliona pretplatnika i više od dvije milijarde pregleda. Zanimljivo je da su prije planetarnog uspjeha Talking Toma, supružnici Login doživjeli neuspjeh s fudbalskom aplikacijom, turističkim vodičem po Islandu, aplikacijom koja dijeli finansijske savjete i aplikacijom za primjenu ljekovitih kristala. Samo i Iza su objasnili da su uprkos uspjehu Outfita7 odluku o njegovoj prodaji donijeli već na početku.

Loginovi su, kako tvrde, željeli za sedam godina da podignu Outfit7 na dovoljno visoku nivo da bi ga mogli prodati i posvetiti se svojim pravim interesima.  Kompaniju su prodali jer su dobili poštenu ponudu, koja je dostigla željenu cijenu od 898 miliona eura, a kupac Outfita7 je kineska kompanija koja se, među ostalim, bavi proizvodnjom peroksida.

Prodajom 60-postotnog udjela porodica Login, kao suvlasnici, zaradila je 539 miliona eura koje žele da iskoriste za rješavanje problema nedostatka hrane i njenu održivu proizvodnju. Iza i Samo Login, osnivači kompanije Outfit7, na posljednjem popisu najbogatijih Slovenaca časopisa Manager zauzeli su prvo mjesto sa 699 m iliona eura. To je manje nego godinu ranije (855 miliona eura), jer su ocjenjivači sada imali na raspolaganju detaljnije informacije o poslovanju kompanije. Uz bračni par Login na najnoviji popis najbogatijih Slovenaca uvrstilo se još šest suvlasnika kompanije  Outfit7. Holding Outfit7 Investments Limited sa 14 kompanija ima sjedište u Londonu i poreski je obveznik Kipra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *