Kina na pragu “globalne energetske revolucije”

Kineska vlada objavila je da je došlo do napretka u energetskom sektoru: u ovoj zemlji prvi put u svijetu dobijen je takozvani zapaljivi led koji može da zameni naftu i gas.

U saopštenju na sajtu kineske vlade, koje je citirala agencija „Prajm“, ministar za zemlju i prirodne resurse Đang Daming je izjavio da „ovaj veliki napredak može da dovede do globalne energetske revolucije“.

Prema njegovim riječima, dvadesetogodišnji pokušaji da se dobije zapaljivi led konačno su urodili plodom u Južnom kineskom moru, gdje je prije deset godina, 2007. godine, otkriveno nalazište.

„Međunarodna naučna zajednica predviđa da gasni hidrat predstavlja najbolju zamjenu za naftu i prirodni gas“, navodi se saopštenju kineske vlade.

Podsjećamo da su, prema kineskim procjenama, rezerve zapaljivog leda ekvivalentne najmanje 35 milijardi tona nafte, što može da obezbijedi potrebe zemlje za gorivom za 90 godina.

Zapaljivi led zapravo je zamrznuti prirodni gas, hidrat metana. U jednom njegovom kubnom metru nalaze se 164 kubna metra običnog gasa, sa daleko manje primjesa.

Do sada je Kina proizvela 120.000 kubnih metara zapaljivog leda, koji je podignut iz mora, sa dubine od 1.266 metara, u blizini Hongkonga.

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *