ERSTE blog: Kako steći kvalitetno znanje iz oblasti finansija?

Dodajte komentar

Finansije i ekonomija uopšte, kao nikada ranije u istoriji dodiruju mnoge segmente naših života. Razumijeti šta piše u vašim bankovnim izvodima, firminim finansijskim izvještajima, sa lakoćom pratiti Ričarda Kvesta ili čak biti u stanju da predvidite određena tržišna kretanja vam može dosta pomoći kako u svakodnevnom životu, tako i na poslovnom planu.

Put do znanja ponekad može biti trnovit i iz tog razloga namjera mi je da u ovom post-u ukažem na različite, lako dostupne načine, kako biste vrlo brzo stekli polaznu osnovu koju kasnije možete nadograđivati.

Knjiga ima puno, ali kako odabrati onu pravu?

Ukoliko niste studirali neki od fakulteta koji se bavi ovom tematikom, nema razloga za odustajanje. Zahvaljujući internetu i sve većem broju knjiga u lokaknim bibliotekama, nikada nije bilo jednostavnije doći do bilo kojeg znanja, pa i onog iz oblasti finansija.

Kao prvi korak, savjetujem vam da se konsultujete sa prijateljima koji su po struci ekonomisti i pitate i njih odakle su usvojili najveći dio svog znanja i koju knjigu bi vam preporučili u vezi sa sferom vašeg interesovanja. Naravno, vremenom neki pristupi zastarijevaju, javljaju se novi, i zbog toga je ponekad izazov ostati u toku sa aktuelnom praksom. Ovo je posebno karakteristično za polje računovodstva, gdje se promjene poreskih i drugih zakona koji utiču na poslovanje kompanija dešavaju ne baš rijetko.

Ukoliko želite da steknete polaznu osnovu za razumijevanje ekonomije na mikro i makro nivou, preporučijem vam knjigu  “Principi ekonomije” autora Gregorija Mankjua.

Sa druge strane, za sticanje više znanja iz oblasti finansija i računuvodstva, Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore nudi programe edukacija po profesionalnim zvanjima knjigovođa, ovlašćeni računovođa i sertifikovani računovođa. Ukoliko vas zanima ovaj dio finansija, možete se prijaviti i kod njih za sertifikaciju. Takođe, po njihovom programu možete pogledati literaturu za čitanje ukoliko vas interesuje samo određeni dio ove oblasti.

Naše bibilioteke vremenom proširuju fond knjiga.

Nakon što dođete do željene literature, sljedeći korak je njen pronalazak. Moj savjet bi vam bio učlanjenje u biblioteku, budući da naše bibilioteke vremenom proširuju fond knjiga. Na ovom linku možete naći online katalog svih javnih biblioteka u Crnoj Gori, koji vam omogućava da jednom pretragom vidite da li vam je knjiga koju tražite raspoloživa u biblioteci najbližoj vama

Savjetujem vam i da paralelno radite na svom znanju engleskog jezika da biste na najbrži način došli do što većeg opsega stručnog znanja. Poznavanje jezika će vam omogućiti da nakon što ste proučili početničke materijale tražite detaljnija i stručnija objašnjenja koristeći pretraživač i stručne sajtove, budući da je i dalje količina sadržaja i dostupnost informacija na našem jeziku dosta ograničena.

Internet je beskrajni okean znanja

Idealan je za početnike jer sadrži definicije svih finansijskih termina,

Investopedia je jedna od stranica koja vam nudi veoma precizne definicije i dodatne materijale da steknete široko znanje iz oblasti koja vas zanima. Idealan je za početnike jer sadrži definicije svih finansijskih termina, čime vam omogućava dublje upoznavanje sa finansijskim pojmovima pa ćete kasnije biti u stanju da dalje istražujete mnogo kompleksnije materijale. Ovaj sajt čak sadrži i simulator berze pa možete bez finansijskog rizika probati i vidjeti kako zaista funkcioniše trgovina akcijama i ostalim hartijama od vrijednosti.

Jedan od najimpresivnijih sajtova za učenje je svakako i Kanova akademija. Njen vlasnik, Salman Kan, po TIME magazinu jedan od 100 najuticajnijih ljudi na svijetu 2012. godine, pokrenuo je svoju onlajn školu sa jednom jedinom namjerom – da podari dobro obrazovanje svima, bez obzira gdje se nalazili, potpuno besplatno.

Koristeći krajnje jednostavnu tehnologiju, Kan je postigao da ga mnoge škole preporučuju kao dopunski materijal za svoje časove. Na ovoj online akademiji možete pohađati kurseve iz oblasti mikroekonomije, makroekonomije, preduzetništva kao i finansija i tržišta kapitala.

Razgovor sa stručnjacima dopunjuje i utvrđuje stečeno znanje

Nakon što ste stekli solidan nivo znanja iz oblasti koja vas zanima, vrijeme je da ukrstite svoje misli sa osobama koje se profesionalno bave finasijama. Par neformalnih razgovora sa stručnjacima će vam pružiti odgovore iz prakse na teme koje ste izučavali u teoriji.

Kada učite sami, uvijek postoji mogućnost da nešto niste dobro shvatili, ili da ste previdjeli uticaj određenog segmenta na čitav koncept. Osobe čije znanje dolazi iz prakse će vam najbolje ukazati na to šta je manje ili više važno.

Onlajn kursevi sa univerziteta su sve popularnija opcija

Nakon što ste izučili relevantne materijale i potvrdili svoje znanje kroz razgovore sa ljudima iz struke, možete poželjeti da svoje znanje i formalno verifikujete. Najpoznatiji onlajn resurs koji vam može izdati dokument koji potvrđuje vaše poznavanje neke oblasti je Kursera. Ovu riznicu znanja na internetu su pokrenula dva poznata profesora sa Stenford univerziteta i za kratko vrijeme ostvarili nevjerovatan uspjeh sa svojom idejom.

Putem ove platforme možete pohađati na desetine onlajn kurseva iz oblasti finansija koje vam pružaju neki od najboljih univerziteta na svijetu, poput Jejla, Kolumbije, Harvarda, Univerziteta Tokija, Melburna, Londona, Ženeve i drugih.

Prednost ovog vida učenja je to što osiguravate konstantnost učenja kroz redovne domaće zadatke

Nakon svakog predavanja dobijate i set materijala za izučavanje i vježbanje. Prednost ovog vida učenja je to što osiguravate konstantnost učenja kroz redovne domaće zadatke, a sa druge strane radite u grupi zajedno sa ljudima poput vas iz cijelog svijeta. Kada se predavanja završe, u slučaju da želite zvanični sertifikat ustanove na kojoj ste pohađali i uspješno položili predmet koji kasnije možete navesti u svom CV-u, potrebno je da platite određenu sumu novca, u suprotnom je ovaj resurs potpuno besplatan.

U današnjem blog postu sam vam navela samo nekoliko opcija kako da steknete znanje iz oblasti finansija bez pohađanja kompletnih studija. Materijala za izučavanje ima i u našim knjižarama, dok izvora na internetu ima još više. Možete i sami napraviti malo istraživanje i sastaviti program koji odgovara vašim interesovanjima.

Na kraju, smatram svakako poželjnim da svako od nas, koliko god da mu je oblast finansija daleka, apstraktna i zamarajuća,  treba vladati bazičnim ekonomskim terminima i pojmovima sa ciljem da lakše živi i bolje razumije svijet oko sebe.

Autor: Danijela Vukoslavović, zamjenica direktora sektora stanovništva u Erste banci

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *