Deset miliona eura za projekat 1000 plus

Predstavnici Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma pregovaraju o novoj kreditnoj liniji od deset miliona eura za projekat Hiljadu plus stanova, saopštila je viceguverner te evropske institucije, Rosa Maria Sanchez-Yebra Alonso.

“U pregovorima smo za treću kreditnu liniju za ovaj projekat. Naša tehnička misija biće u Podgorici početkom juna i ocijeniti kada će biti odobren novi kredit”, rekla je Alonso u intervjuu Pobjedi.

Ona je kazala da očekuju da to bude završeno do kraja ove godine čime bi se nastavio projekat Hiljadu plus.

“CEB će rado nastaviti da pomaže Crnoj Gori u oblasti socijalnog stanovanja. Novim projektom planirano je da se pomogne dodatnih 400 domaćinstava u Crnoj Gori”, navela je Alonso.

CEB je, kako je dodala, multilateralna razvojna banka socijalnog mandata, osnovana 1956. sa osnovnim ciljem pružanja pomoći izbeglicama nakon Drugog svjetskog rata. Danas ima 41 zemlju članicu u kojima finansira društveno-razvojne projekte i pruža pomoć u kriznim situacijama čime doprinosi poboljšanju životnih uslova najugroženijih kategorija stanovništva.

Da li će u nastavku projekta 1000 plus kamate biti niže, istakla je ona, zavisi od sinergije privatnog i bankrskog sektora, ali i pregovora sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

“Banka za razvoj Savjeta Eovrope daje fondove, a njima kasnije raspolaže Ministarstvo i raspoređuje po prioritetima”, objasnila je Alonso.

Istakla je da je zadovoljna saradnjom sa Vladom i Ministarstvom turizma, te navela da su dvije faze projekta uspješno ostvarene upravo zahvaljujući efikasnoj organizaciji Ministarstva za održivi razvoj i turizam koje je osiguralo odličnu saradnju među svim učesnicima, kao i transparentnost tokom implementacije projekta.

“Do maja su obezbijeđena stambena rješenja za 358 domaćinstava omogućivši im da postanu vlasnici po povoljnijim uslovima”, precizirala je Alonso.

Prema njenim riječima, povoljna kamatna stopa CEB-a za zajam i subvencije crnogorske Vlade omogućili su lokalnim bankama da ponude povoljnije kredite porodicama sa niskim primanjima koje drugačije ne bi mogle da postanu vlasnici, odnosno dođu do kredita.

Check Also

Unija poslodavaca formirala Odbor za digitalnu transformaciju

U skladu sa odlukom Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), formiran je Odbor UPCG …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *